Председателят на сдружението "Ние идваме!" Николай Хаджигенов задава 10 въпроса към президента Румен Радев.

Хаджигенов иска президентът да посочи поименно кого визира като "милитаристи", "шарлатани" и "хора без собствено мнение" относно първомайската реч на Радев.

Ако управлявахте само БСП и България изпрати оръжие на опожарената Украйна, щяхте ли да напуснете коалицията, за да оставите страната ни без правителство и без работещ парламент по време на криза, пита адвокат Хаджигенов.

Той пита президента дали би помогнал на Украйна, виждайки агресията, смъртта и разрушенията в нападнатата страна, без да са Ви помолили от ЕС и НАТО? Има ли такава молба от алианса (НАТО) и в съюза (ЕС)? 

Радев пита готовите да въоръжават Украйна знаят ли как ние се отбраняваме

Радев пита готовите да въоръжават Украйна знаят ли как ние се отбраняваме

"Ако знаят отговора и продължат да настояват да изпращаме оръжие - това е безотговорно, ако пък не знаят отговора, е невежо"

Адвокатът пита генерала на какво разстояние от конфликта са Румъния, Молдова, Полша, Литва, Латвия, Естония, Словакия, Унгария, когато открива географското положение на България?

"Наличието на огромна историческа българска диаспора в Украйна не е повод Путин да спре бомбардировките, но е повод председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе да заяви, че голяма част от етническите българи в страната са на фронта и са без бронежилетки, а Украйна се нуждае от оръжие, за да се защитава, а не за да напада. Интересувате ли се от мнението на украинските българи", пита Хаджигенов върховния главнокомандващ на България.

Радев разкритикува политиците, които не са рискували живота си, но с охота излагат на риск чуждия

Радев разкритикува политиците, които не са рискували живота си, но с охота излагат на риск чуждия

По негови думи политици и демагози пренебрегват войната заради партийни интереси

Относно посещението на Радев в Испания, адвокат Хаджигенов коментира, че обемът руски газ за Испания може да бъде констатиран и без посещение в страната. "Изглежда късно е открит обема руски газ в България, защото Вашият служебен премиер, Вашият служебен министър на енергетиката и Вашият шеф на "Булгаргаз" отказаха 2/3 от обемите евтин азерски газ. Ако смятате, че рисковете са били известни отдавна, това означава ли, че отдавна сте съдействали да останем без алтернативни доставки", пише Хаджигенов.

Политикът пита президента дали е обсъждан въпросът за противовъздушната отбрана и радарната система от Дуранкулак до София на Национален съвет за национална сигурност. Припомняме, тези заседания се провеждат при закрити врата за обществото. Хаджигенов пита президента Радев, ако са обсъждани кога и какви мерки Радев е взел като върховен главнокомандващ.

Радев благодари на Испания за помощта в опазване на небето ни

Радев благодари на Испания за помощта в опазване на небето ни

Той се срещна с премиера Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет

"Ако състоянието на изтребителната ни авиация и защитата на територията ни са в тревожно положение, по каква причина назначеният от Вас премиер, а впоследствие - военен министър, се противопоставяше на предислокацията на сериозни сили на НАТО на наша територия, твърдейки, че след време ще подготвим наш батальон, ще попълним само липсващите ресурси и ще допуснем само българско командване", пита Хаджигенов.

"Как като президент на Републиката оценявате информационната война срещу страната ни, засиленият шпионаж и поведението на руския посланик в София", пита Хаджигенов, визирайки отзованите руски дипломати от страната ни и назидателния тон на руския посланик в София.

"Г-н Радев, чия територия е Крим", пита Хаджигенов, припомняйки диспута с Атанас Герджиков преди втория мандат на Радев.