Законопроектът на Автомобилната камара не е оттеглен от Народното събрание. Той стои като проект, който трябва да бъде гледан. Това заяви председателят на транспортната комисия в парламента Халил Летифов пред БНР.

"Аз съм убеден, че реакцията на превозвачите ще бъде чута, защото беше категорична, от една страна, а, от друга страна, беше много добре мотивирана. Ако не бъде оттеглен законопроектът, ще има срещи с представители на превозвачите", категоричен е Летифов.

Припомняме, в четвъртък между 14 и 15:30 часа превозвачите спряха дейността си за протест в цялата страна.

Ден по-рано, по време на срещата с превозвачите е било видно разногласието помежду им. "Една част бяха "за", а друга - категорично против него и го окачествиха лобистки и накърняващ техните интереси. Споделям притесненията, защото има неясни текстове", каза депутатът Летифов.

Припомняме, преди седмица превозвачите изпратиха публично писмо до премиера, председателя на парламента, председателя на транспортната комисия и още представители на институциите с искане да бъде оттеглен текст от проекта на Закон за автомобилна камара. Според проекта, в камарата ще членуват задължително всички 17000 фирми в автотранспорта.

Браншът се обяви срещу Закона за Българска автомобилна камара

Браншът се обяви срещу Закона за Българска автомобилна камара

Питат закрива ли се агенция "Автомобилна администрация"?

На срещата превозвачите са били единодушни, че трябва да има обединение в сектора и по-добра координация. Те са изразили притеснения заради задължителното членство. Твърде големи правомощия се дават на председателя на камарата, а това трябва да е един колективен орган на самоуправление, предупреди политикът.

"В този си вид, този закон, според мен не може да бъде приет. Ако остане така, ще бъде вреден и ще нанесе допълни поражения за автомобилния бранш.

Бившият министър на транспорта проф. Антони Славински коментира, че взаимоотнотношенията между неправителствени организации и правителство много трудно могат да бъдат уредени със закон. Особено, ако в него има задължителни елементи, подчерта Славински.

Работодателите не искат законопроекта за Българската автомобилна камара

Работодателите не искат законопроекта за Българската автомобилна камара

АИКБ, БСК и БТПП настояват проектозакона да се отхвърли

Самите превозвачи трябва да осъзнаят необходимостта от това да бъдат организирани. Камара може да съществува, но не по силата на задължение от закона, а по осъзната необходимост на превозвачите, смята Антони Славински.