Депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията отложиха точка три от дневния си ред проект за решение за освобождаване на Антон Славчев, изпълняващ функциите член на КПК и КОНПИ, внесено от ПП-ДБ като предложение и подкрепено от подписите и на депутати от "Възраждане" и разпадналата се ПГ на "Величие".

Преди месец депутатът Лена Бориславова съобщи за инициативата, подкрепена от 84 подписа, за сваляне на Антон Славчев. Пет дни по-късно по разследване на Комисия, начело с Антон Славчев, прокурори влязоха в имоти на Румен Гайтански - Вълка.

Активен в дискусията по отчета на Комисията бе депутатът Хамид Хамид, от ДПС-Пеевски, който попита Антон Славчев дали тандемът Радев-Доган го плаши? Те ли стоят зад комплота за вашето отстраняване, попита той и продължи да пита: "От какво ви е страх?". Хамид настоя Славчев да разкрие всичко за заема от ББР и недоумава защо някои лица не са разследвани. Къде е голямата пара, недоумава депутатът и настоява всички факти да бъдат изнесени, за да са ясни.

Колкото и да ви плаши тандемът Радев-Доган, трябва да изнесете фактите, настоя още Хамид Хамид.

Той попита още дали комисията не препира Николай Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов за конфликт на интереси.

Хамид Хамид заподозря и че на Антон Славчев е уредено място в СГП, защото на тримата от ПП-ДБ им трябвало прокурор, който да им оправя бакиите.

В крайна сметка обаче депутатите отложиха точката за обсъждане на следващо заседание.

Часове наред Славчев отговаря на депутатски питания за Магнитски, за аферата в Митниците и други проблемни производства. Но отговорите му не се харесаха на депутатите.

Нямам притеснения от взетите от мен решения, каза Антон Славчев, който преди това представи доклада за работата на комисията за първите шест месеца на 2024 г. Постъпили са 268 сигнала с данни за наличие на конфликт на интереси и несъвместимост, комисията е приела 391 решения, от които 106 са за образуване на производство.

Преди това парламентарната комисия прие годишния доклад за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2023 г. В доклада се посочват приоритетите на ДАНС за 2024 г. са недопускане на противоконституционни прояви и противодействието на чужди деструктивни влияния при провеждането на избори.