В България няма политика, а фолклор. Така социалният антрополог Харалан Александров коментира пред bTV задочния диалог между властта и Васил Божков, като го определи като фолклоризация на политическия ни живот заради езика, на който той се води с използване на герои като Али Баба и Шехерезада.

Според него това е парадокс, който ни връща към регреса по отношение на рационалната преценка.

ГЕРБ няма да позволят на БСП да изперат имиджа на Божков

ГЕРБ няма да позволят на БСП да изперат имиджа на Божков

Нинова въвличала цялата партия в една много сложна ситуация

"Приказката или разказите някога са се използвали, за да се обясни страшната действителност, това напомня на примитивни религии и тотемични култове. Има добри и лоши герои, юнак, който да спаси този свят, ламя, с няколко глави. Епохата на модерността, която се опита да превърне политиката в рационално занимание, драматично се връща назад заради нарастващата сложност. Това е и един от парадоксите на развитието", смята Александров.

По думите му нашата приказка е станала готическа, битката на всеки от разказвачите е да опише другия като лош, обясни социалният антрополог.

Корнелия Нинова отрече за разговор с Божков и Златев

Корнелия Нинова отрече за разговор с Божков и Златев

Казусът Божков-Борисов ще продължи дълго, предрича тя

Метафората става универсален конструкт за описване на света. Обречени сме да живеем в един по-приказен свят в смисъла на сложността му, която искаме да опростим, за да разберем, каза още Харалан Александров.

Той коментира и събитията в САЩ.

"Новото поколение на нацията атакуват не изпълнителите на властта, а символите на властта. Истинският бунт е срещу устоите, бащите, фундамента на цивилизацията, в която си израснал, това е да обезглавиш статуята на един от лидерите на нацията ( тази на Христофор Колумб - б. р.), които гледат от високо и напомнят с присъствието си, че са им задължени и да следват техния път, който те са начертали", обясни Харалан Александров протестите и агресията към паметниците в САЩ и Великобритания при антирасистките протести след смъртта на Джордж Флойд.