Ескалацията на напрежението при днешния протест цели подсилване на идентичността на партия "Възраждане". Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

"Темата за "зеления сертификат" е ракетоносител на една от политическите партии в българския парламент. Те са организатори на протеста. Всички български граждани, съгласно конституцията на България, имат право на протест. Въпросът е той да не ескалира. За съжаление, това, което се случи днес, няма нищо общо със законите на страната и затова отговорността е на организаторите." - коментира народният представител в предаването "Денят ON AIR".

"Възраждане" щурмуваха парламента
Обновена

"Възраждане" щурмуваха парламента

Има ранени

"Такъв протест като днешния - на хора, които не са съгласни с въвеждането на мерките, виждаме в много европейски страни. "Зеленият сертификат" не предпазва от заболяване, а от разширяване на заболяването - нещо, което е много по-различно, защото когато говорим за въздушно-капкова инфекция, трудно може да се намери мярка, която да изолира напълно всички граждани." - допълни д-р Адемов.

Народният представител е категоричен, че за да са ефективни мерките, те трябва да се спазват.

"Европейската тенденция е да се следи броят на хората, които постъпват в болници, особено тези, които постъпват в интензивното. И затова управляващите днес са приели нов план, където основният критерий за въвеждане на нови мерки са хората в интензивните легла. Остава впечатлението, че ние управляваме кризата, а тя управлява нас. Отдавна е ясно,че Омикрон е този, който заразява бързо." - подчерта Хасан Адемов.

МС с COVID-план: Основен критерий - интензивните легла, мерките са с 5 дни предизвестие

МС с COVID-план: Основен критерий - интензивните легла, мерките са с 5 дни предизвестие

4 етапа с конкретни мерки...

От думите му стана ясно, че има болници, в които се лекуват COVID-болни, но трудно може да се намери цялата нужна екипировка.

"Ваксинационният план е достатъчно амбициозен. Виждаме опашки през имунизационните пунктове. А що се отнася до 75-те лева - става въпрос за всички пенсионери, не само тези, които са над 65 години. И да е ясно, че COVID-добавката няма общо с пенсията." - поясни събеседникът.

Той е категоричен, че заради липсата на комуникация в институциите управляващите са допуснали грешки.

"Ние предупреждавахме тази допълнителна COVID-добавка да мине през системата на социалното подпомагане, за да е ясно, че основният размер на пенсията е еди колко си, след Нова година обещаните 12.5% ще бъдат еди колко си, а COVID-добавката ще бъде съвсем отделно нещо. Управляващите решиха заедно COVID-добавката плюс основната пенсия да бъдат получавани от пенсионерите. И те заживяха с усещането, че това е размерът на пенсията, която трябва да получават." - добави депутатът от ДПС.

Механизъм за компенсация можело да се подготви преди изплащането на преизчислените пенсии

Механизъм за компенсация можело да се подготви преди изплащането на преизчислените пенсии

Според Хасан Адемов е можело да се избегне ситуацията с решението в последния момент