Американският посланик у нас Херо Мустафа направи официално изявление по повод събитията в Капитолия. Тя определя 6-и януари като мрачен ден за САЩ, а сцените във Вашингтон като насилствен опит за подкопаване на демократичния процес.

Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирният преход във властта, посредством честни избори, е в сърцето на тази демокрация. Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати. Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашия демократичен процес. Това беше погрешно и не показва това, което сме, подчертава Мустафа в позиция, публикувана във "фейсбук".

Тя заяви, че се присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия.

Политическото бъдеще на Тръмп е в опасност след щурмуването на Капитолия

Политическото бъдеще на Тръмп е в опасност след щурмуването на Капитолия

Както е на негови приближени и членове на семейството му

Свободата на словото и правото на сдружение са изключително важни и ние продължаваме да подкрепяме мирните протести като ключов принцип на демократично изразяване. За щастие посегателството над нашия храм на демокрацията - сградата на Капитолия в САЩ - беше предотвратено и тези, които участваха в този криминален акт, ще бъдат преследвани от закона, изтъкна още американският посланик у нас.

Президентът Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент Байдън. Демокрацията надделя. Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство, отбеляза Херо Мустафа. 

След погрома в Капитолия САЩ могат да се сдобият с 51-ви щат

След погрома в Капитолия САЩ могат да се сдобият с 51-ви щат

Което вероятно ще означава още двама сенатора демократи в камарата

Тя е убедена, че Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за демокрацията. Тези от нас, които вярват в демокрацията - в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават, допълни американският посланик у нас. 

Сблъсъци между привърженици на Тръмп и полицията във Вашингтон, има арестувани

Сблъсъци между привърженици на Тръмп и полицията във Вашингтон, има арестувани

В сблъсъците са участвали и "Горди момчета"