Мерките по закона "Магнитски" срещу лица като Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията. Това пише в статия за "24 часа" посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

"Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно. Надяваме се, че те ще стимулират България да проведе необходимите реформи за укрепване на своите институции и окончателно да се отърве от вредното олигархично влияние." - подчертава тя.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

България е страна, притежаваща съкровища, има богата история, природа и култура, а българите са образовани, трудолюбиви и гостоприемни - всички предпоставки за успех са налице, но корупцията пречи на потенциала на страната, констатира представителката на САЩ.

Тя допълва, че въпреки богатствата на страната ни преките чуждестранни инвестиции продължават да представляват малка част от брутния вътрешен продукт на България.

Херо Мустафа се позовава на скорошно проучване на "Евробарометър", в което се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление. Тя споделя, че американски компании постоянно се оплакват от корупцията у нас.

"В САЩ отдавна сме осъзнали колко дестабилизиращо въздействие има корупцията по целия свят и сме превърнали борбата с нея в свой приоритет." - допълва посланичката на САЩ.

"За да достигне България своя пълен потенциал, нейните лидери трябва на първо място да съблюдават върховенството на правото, поставяйки гаранции, че парите не могат да влияят на правораздавателните институции и законът служи еднакво на всички граждани. България и нейните граждани имат задължението и отговорността за изкореняване на системната корупция и освобождаване на страната от олигархичния контрол. Корупцията е ендемичен проблем, който изисква непрестанно внимание, усилия и воля." - посочва тя.

"Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Те трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми. Провеждането на реформа в съответствие с принципите на правовата държава с целия наличен обществен ресурс е нелек процес, но с решителни действия от държавното ръководство, гражданското общество и гражданите ще бъде начертан пътят към успеха."- пише още посланик Мустафа. 

Виктория Нюланд информирала Янев за санкциите по "Магнитски"

Виктория Нюланд информирала Янев за санкциите по "Магнитски"

Това стана по време на телефонен разговор

Тя напомня, че Съединените щати имат ангажимент да помагат на своите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят с ендемичната корупция.

"Ще продължим да осигуряваме помощ, за да могат българските ни приятели да повишат капацитета на своите правоприлагащи и съдебни институции. Но България не бива да разчита само на САЩ, ЕС или други външни фактори за своя успех. Бъдещето на страната зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление." - казва още посланичката на САЩ.

"От българските граждани чувам, че искат бъдеще, в което има повече сигурност, демокрация и просперитет. Казват ми, че желаят правов ред и ликвидиране на корупцията. Ние заставаме до всички българи, които решително се стремят да направят своята страна още по-привлекателно място за живеене, работа и отглеждане на своите деца." - казва в заключение Херо Мустафа.