Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се завърне в България. Това призна самият той пред БНТ.

Грозев обясни, че такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът в страната ни е от най-висока категория.

"Част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така че, за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", коментира той.

Припомняме, през последните дни в Австрия избухна шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено и името на българския журналист. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

Руското рали по "Пътя на коприната" с явочна квартира на Българското черноморие

Руското рали по "Пътя на коприната" с явочна квартира на Българското черноморие

Христо Грозев по следите на "Хаванския синдром"

В края на март беше задържан бивш офицер от австрийското контраразузнаване, който е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици.

Грозев заяви, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

Стана ясно, че тази слободия на шпионаж всъщност е засегнала и австрийските интереси, отбеляза той и допълни, че клетка от вече бивши офицери на австрийската вътрешна служба за сигурност са работили години наред за руското разузнаване - предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери.

"Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава, предали са три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 г. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ специална система за шифроване "Сина". Това предизвика търсене на вина в себе си", обясни Грозев.

Der Spiegel: Българите, арестувани за шпионаж за Русия, влизали незаконно в дома на Христо Грозев

Der Spiegel: Българите, арестувани за шпионаж за Русия, влизали незаконно в дома на Христо Грозев

Търсили са лаптопа с разследването за отравянето на Навални