Управляващата партия на Зелените в Австрия обвини крайнодясната Партия на свободата, че е допуснала руски шпионаж, докато скандалът, включващ бивш ръководител на фалиралата германска разплащателна фирма Wirecard, набра скорост, предава Ройтерс.

Твърденията и доказателствата се увеличават, че австрийският бивш изпълнителен директор на Wirecard Ян Марсалек е организирал руски шпионски дейности в родната си страна и е управлявал двойни агенти във вътрешното разузнаване.

Арестът от миналата седмица на бившия агент на вътрешното разузнаване Егисто От предизвика нови разкрития, което накара и двете управляващи партии да обвинят лидера на Партията на свободата Хурберт Кикъл, вътрешен министър от 2017 до 2019 г., че е виновен за пропуски в апарата за сигурност.

"Имаме потенциално проникване в нашите тайни служби от руски агенти. Това е много, много сериозно и Партията на свободата и...Кикъл са пряко свързани с това", каза парламентарният лидер на Зелените Зигрид Маурер пред репортери.

Нейната партия обвини Партията на свободата (FPO), че действа като "дългата ръка" на Русия в Австрия.

Партията на свободата зае проруска позиция, противопоставяйки се на санкциите на ЕС, наложени на Москва заради нейното нахлуване в Украйна. При предишен лидер тя също сключи споразумение за сътрудничество с партията на Владимир Путин "Единна Русия".

Кикъл отрича да е проруски настроен и казва, че партията му защитава неутралитета на Австрия. Партията на свободата отхвърли всички обвинения, свързани с Марсалек.

Комунизмът се завръща ... в Австрия

Комунизмът се завръща ... в Австрия

След Грац и Залцбург се готви да си избере кмет комунист

Крайнодясната партия води в проучванията на общественото мнение, като се възползва от опасенията относно имиграцията и въпроси като инфлацията. Тази година в Австрия предстоят парламентарни избори.

Прокурорите казаха само, че От е бил арестуван по подозрение за злоупотреба със служебно положение и шпионска дейност във вреда на Австрия, без да дават подробности. От отрича всякакви нарушения.

Медиите съобщават, че От е заподозрян, че е предал телефонни данни от висши служители на вътрешното министерство на Русия.

Наричайки От "върхът на руския айсберг", Зелените казаха, че арестът му е последвал години на разследване на клетка от проруски оператори, които Марсалек е успял "без усилие да изгради и поддържа в рамките на австрийските служби".

Адвокат на Марсалек не беше открит за коментар.

FT: Швейцария, Австрия и Сърбия са новите централи на руското разузнаване в Европа

FT: Швейцария, Австрия и Сърбия са новите централи на руското разузнаване в Европа

Кремъл прегрупира шпиони на Стария континент, но и в Турция и ОАЕ

Седмичният вестник Falter публикува откъси от документ, разпореждащ арестуването на От, показвайки, че той е заподозрян, че е получил под фалшив претекст адреса във Виена на българския журналист Христо Грозев, известен с разследвания на дейности на руското разузнаване като отравянето през 2022 г. на опозиционния политик Алексей Навални, който почина в затвора тази година.

Грозев каза пред Falter миналата година, че се е преместил в Съединените щати от съображения за сигурност, след като е живял години наред в Австрия.

"Случаят Егисто От е заплаха за демокрацията и националната сигурност на нашата страна", каза консервативният канцлер Карл Нехамер в социалните медии, призовавайки за бързо разследване за разкриване на всички замесени.

Der Spiegel: Българите, арестувани за шпионаж за Русия, влизали незаконно в дома на Христо Грозев

Der Spiegel: Българите, арестувани за шпионаж за Русия, влизали незаконно в дома на Христо Грозев

Търсили са лаптопа с разследването за отравянето на Навални