С неслучилия се проект за свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията ГЕРБ успя да си спечели политическо време, но също използваха шума около налагането на новите мерки за коронавируса, за да приключат с тази неудобна за тях история. Това заяви съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в разговор по темата с членовете Изпълнителния съвет на "Да, България!" доц. д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право, и Надежда Йорданова, ръководител на правния екип на партията.

По негови думи положението е "Конституцията на ГЕРБ е мъртва, да живее статуквото".

Той посочи, че премиерът използва призивите за свикване на ВНС от началото на протеста. Въпреки че в проекта на ГЕРБ били включени някои от основните послания за рестарт на демокрацията, без експертност и дискусия за промяната те били използвани за защита на статуквото.

Според Иванов проблемът на страната ни е дълбоката паралелна държава, която "паразитира зад фасадата на нормалните демократични институции".

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

"За" гласуваха само 111 депутати, а за да мине проектът трябват 160

От своя страна Надежда Йорданова заяви, че със свикването на ВНС премиерът е постигнал целта да избегне предсрочни избори, но това е станало на много висока цена. По нейни думи начинът, по който толкова безотговорно се посяга към Конституцията, показвал, че много лесно може да се употреби този фундамент за егоистични политически цели.

Урониха престижа на България пред важни международни институции - да сезираш и ангажираш Венецианската комисия изцяло за вътрешнополитически цели е абсолютно срамно, категорична бе тя.

Атанас Славов пък подчерта, че начинът, по който ГЕРБ са представили проекта си като конституционна реформа, е затворил възможността да се води смислен конституционен дебат.

Проф. Киров: Приключи порнографията с новата Конституция

Проф. Киров: Приключи порнографията с новата Конституция

Тежко ни и горко като виждаме какво е нивото на юридическата мисъл в НС

По негови думи ръководството на ГЕРБ добре е изучило наръчниците на революционна марксистко-ленинска борба - когато има една революционна идея, вместо да я елиминираш, вместо да я репресираш, опитай се да я оглавиш формално, отбеляза Славов.

Тримата припомниха предложенията за конституционна реформа на "Демократична България", които не минават през свикване на ВНС.

БСП вижда пошъл политически блъф на ГЕРБ в промените в Конституцията
Обновена

БСП вижда пошъл политически блъф на ГЕРБ в промените в Конституцията

Депутатите в спор да се променя ли Конституцията