Не са водени разговори за имена на министри от "Демократична България", както и какви ресори би поела формацията, ако мандатоносителите от "Продължаваме промяната" предложат състав на кабинет с втория мандат.

Това коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Думите му идват след като по-рано на брифинг кандидат-премиерът на ПП Николай Денков обяви, че партията му чака предложения от останалите политически сили, които да бъдат включени в програмна декларация, която ще бъде гласувана в зала. Ако въпросната декларация обаче не събере нужната подкрепа, то ПП ще върнат папката с мандата неизпълнена на президента Радев.

ПП не виждат голям шанс за кабинет с втория мандат

ПП не виждат голям шанс за кабинет с втория мандат

Партията се фокусира върху местните избори

"ПП са мандатоносител, те организират процеса. На този етап разговори за ресори, за имена, не е имало. Дали ще има наше участие в кабинета зависи от цялостния процес. Ние сме готови да дадем подкрепа и да участваме в усилието за формиране на кабинет на малцинството с втория мандат. Но оттам нататък по всяка конкретика можем да се произнесем, когато стигне дотам процесът", каза Иванов.

Попитан от News.bg дали евентуалното включване на Кирил Петков и Асен Василев в проектокабинета би намалило шансовете за подкрепа в зала с оглед на позицията му, че не следва да има ярки политически лица в управленската структура, Иванов бе уклончив: "Ние имаме нашата гледна точка, аз имам моята гледна точка относно това какво ще покачи шансовете. Това е моя гледна точка. Отговорността, инициативата е на мандатоносителя. Не съм говорил за конкретни хора (Василев и Петков), говорил съм за формула, която да е възможно най-успешна."

"Демократична България" ще откликнат на поканата на "Промяната" и ще изпратят свои допълнения към четирите основни приоритета, изведени от проектокабинета "Денков" - влизането на България в еврозоната и Шенген, както и изготвяне на социален пакет и такъв за подпомагане на бизнеса. Какви ще са тези предложения обаче, лидерът на "градската десница" не конкретизира, следвало първо да се произнесе колективният партиен орган.

Все едно дали има шанс за кабинет, ПП смятат да демонстрират, че правят максималното

Все едно дали има шанс за кабинет, ПП смятат да демонстрират, че правят максималното

Кирил Петков призовава другите партии да хванат с приемането на законопроектите