След като чешката прокуратура се задейства по въпроса с продажбата на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, "Демократична България" ще ѝ предостави всички материали, които има по казуса.

Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов във видео, излъчено на живо от варненската централа.

"Когато каскетът Гешев се прави на, как беше казал в онзи запис - на идиот, ние ще разчитаме на чешката прокуратура, търсим чешката прокуратура, ще търсим възможност с чешките политици, които вдигнаха шум по казуса, заедно да направим постъпки пред Европейската комисия. Ние няма да се откажем да шумим по тази тема", подчерта Иванов.

Той припомни историята с продажбата на ТЕЦ "Варна" и с получаването на студения резерв след изненадващия отказ на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" от него. Припомни и сигналите, които подаде в прокуратурата през юли и август, до институции като Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, както и въпросите до ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Демократична България" иска прокуратурата да провери отдаването на кейовата стена на ТЕЦ "Варна"

"Демократична България" иска прокуратурата да провери отдаването на кейовата стена на ТЕЦ "Варна"

По думите на Христо Иванов стената е отдадена нерегламенирано на ТЕЦ "Варна"

"Когато ние започнахме да шумим, замразиха студения резерв, премахнаха тази схема, но всички регулаторни институции, които сигнализирахме, не направиха нищо. Пълно мълчание. Институциите в България - регулаторите, прокуратурата, изпълнителната власт, са само обслужващ персонал на корупционните далавери", изтъкна още Иванов.

Той припомни и че на фона на протестите през лятото тихомълком бе удължен мандатът на близкия до Ковачки и ДПС Владко Владимировски като член на КЕВР. Така стана възможно ДПС и приближените на Доган сега да имат блокираща квота в енергийния регулатор.

"В парламента ще започнем постепенно отвоюване на всички регулатори. Защото без да свършим и тази работа, ние никога няма да можем цялата тази корупционна класа да я лишим от възможността да задушава страната ни, да краде нашето собствено бъдеще", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Работещите в ТЕЦ-Варна не искат да се говори за тях като "пари за нищо"

Работещите в ТЕЦ-Варна не искат да се говори за тях като "пари за нищо"

Само "ТЕЦ Варна" ЕАД и "ТЕЦ Бобов дол" ЕАД са осигурявали студен резерв

"На тези избори въпросът, за който ще се гласува ще бъде: "Ще може ли България да излезе от това дъно?". От дъното, на което е закотвена от ГЕРБ и корупционната клика около Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски. Защото на това дъно тя е едновременно най-корумпираната и най-бедна страна в ЕС. Защото корупцията и бедността са двете страни ан една и съща монета - докато едни стават богати, други се натискат надолу, за да станат бедни и им се крадат не само доходи, краде им се бъдещето. Ние на тези избори трябва да пречупим гръбнака на тази корупционна класа и да си вземем страната обратно", допълни Иванов.