Политическите реалности, в които влизаме, показват, че няма да има една голяма партия, която да командва останалите, да раздава с черпака на едни и да удря през ръцете други. Ще трябва да се научим да функционираме в политическа среда, в която има няколко средни партии, които трябва да намерят сечение и диалог, да запазят принципите си, но и да направят коалиция.

Това заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти след заседание на комисията по правни въпроси в Народното събрание.

Отстояването на тези технологии на правенето на такъв тип консенсуси, които да са принципни, е това, което се случи в момента. Имахме 12 години управление, доминирано от ГЕРБ, 30 години модел, в който винаги има един голям - излизаме от това нещо и то е сложно и трудно, но се случва. Мисля, че това е добре. Ако успеем да си извадим изводите, може да бъде и позитивно, посочи Христо Иванов.

Правна комисия символично и на първо четене закри спецправосъдието

Правна комисия символично и на първо четене закри спецправосъдието

Дискусията продължи 20 минути

Актуализацията на бюджета била важен въпрос и Иванов се надява да може да бъде направена една от съдебните реформи. Ако това бъде направено, ще очертае мнозинството на партиите, които ще дадат помежду си знак, че има нещо, което може да ги обедини за реформа в правосъдието, посочи Христо Иванов.

Той се надява допълнителният ден, който дава президентът Румен Радев, народните представители да го използват добре.

По отношение на процедурния спор за извънредното заседание на Народното събрание, Христо Иванов заяви, че Ива Митева е малко повече емоционална, отколкото е разумно. Правилникът затова е правилник, за да има различни процедурни възможности и ако човек има желание да се свърши работа, винаги може да го направи, отбеляза Иванов.

Всички ние дойдохме като партии на промяната, а една от основните точки на промяната е по отношение на съдебната власт. Това трябваше да бъде отчетено и не може технологичните срокове да бъдат по-важни от това, каза още Христо Иванов.

Ива Митева твърда, че няма да свиква извънредно НС

Ива Митева твърда, че няма да свиква извънредно НС

Ако ние не спазваме нашите срокове, за какво законодателство говорим