В 47-то НС ще има четири формации, които в рамките на 5% се нареждат една до друга и няма значение коя е по-напред. Това залага друга формула - разбиране, че излизаме от модела, в който винаги "има един голям". Това коментира Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" след решението на ИТН и БСП относно третия мандат и задаващите се трети избори по ред.

Слави Трифонов се опита да се държи като големия, реши да обяви първото си предложение за МС преди първите резултати на изборите. Той беше новата вълна, новият спасител, но има 65 гласа в парламента, което е друга формула, сядане на равностоен разговор - очевидно всички трябва да се научим на това и къде се случва, добави Иванов.

Според него това къде точно се разговаря не е важно. Не може всичко да се случва на сцената като шоу и риалити формат, така политика не се прави. Има разговори, които трябва да се случат, които позволяват на политическите лидери и действащи лица да опознаят помежду си кабинета на Трифонов.

ИТН към БСП официално: Не ви подкрепяме, но дръжте мандата

ИТН към БСП официално: Не ви подкрепяме, но дръжте мандата

Тошко Йорданов: От вас зависи дали ще оставите Народното събрание да поживее

"Накрая се стига до решения на колективни отговори, те стават предмет на дебат, но подготовката ще трябва да се случва по класическия начин. Добрата традиция съществува от векове в развити демокрации", смята той.

За него следващото НС ще трябва да има "по-здрав разум, коректност и няма да има един голям и това е добра новина и всички яйца няма да бъдат в една кошница и ще трябва да се водят разговори".

Христо Иванов добави, че за него третият мандат е пропусната възможност и съжалява, че колегите от БСП и ИТН не са се отзовали още на формулата по време на първия мандат.

Тошко Йорданов лично казва на Нинова, че няма да подкрепят мандат на БСП

Тошко Йорданов лично казва на Нинова, че няма да подкрепят мандат на БСП

ИТН няма да подкрепи третия мандат

"Сега бе връчен един мандат, който се превръща в един нездрав политически пиар от страна на Нинова, което не доведе до нищо и това е сигурен индикатор за политическа формула, която ние предложихме. Аз разбирам Тошко Йорданов, ако се отклоним до провала на първия мандат - той ще има да дава лични обяснения на първия патрон", каза още Иванов.

ИТН конструираха лидер с огромна концентрирана власт и никой не може да говори с него (бел. ред. Слави Трифонов), парламентарна група, която не знае какво прави, търсене за правителство на малцинството, отваря врати за формиране на мнозинства и състав на МС с хора, които нямат опит и каузи. Това е принципно и почива на горчив опит в България с подобен тип конструкции, в които се оказва корупцията и гнездото на ДПС.

Хамид Хамид от ДПС подходи към решенията след срещата между БСП и ИТН иронично.

"Чакаме четвъртия мандат, ще кажете че по Конституция не може, не може да има и министри с двойно гражданство, ама има", бе коментарът на депутата пред медиите в парламента.