Показателен акт на национално отговорно действие, смел акт на демократичност. Така държавният глава Росен Плевнелиев определи постигнатото в парламента решение за окончателен проект за конституционни промени.

Като официален гост на срещата на българските дипломати зад граница с външния ни министър, Плевнелиев ги посъветва да хвалят по света България, защото с това ново единно решение сме доказали, че многообразието добавя стойност към демокрацията.

Плевнелиев сподели, че очаква посланиците ни да разкажат на света, че ние сме за пример - докато много други се оплакват, ние действаме, имаме поне десет реформи в напреднала фаза, смята президентът.

Имаме активна външна политика и своя визия. Днес сме остров на стабилност в региона, имаме правителство на прозрачност, водене на преговори пред очите на хората. Репутацията ни става по-добра, без нас на Балканите не може да се вземе нито едно стратегическо решение, доволен е Плевнелиев.

За него България не следва, тя води. Той заговори и за предстоящия референдум във Великобритания за излизане от ЕС, като изтъкна, че, ако една световна икономика и сила излезе от Съюза, това може да доведе до голяма дестабилизация.

Ако третият спасителен пакет за Гърция се провали, това може да повлияе зле на мотивацията на британските граждани, опасява се държавният глава.

За пореден път той коментира украинската криза, като уточни, че никой не иска да води ефективна война с Русия. Стоим обаче зад санкциите, Русия трябва да се върне на масата на преговорите. Свидетели сме на дестабилизация, на местене на граници със сила, на окупация, възмутен е той от действията на руската власт.

Според президента като държава ние заставаме категорично на страната на върховенството на закона, като тя не е срещу Русия или някой друг. Не е позиция против, а позиция за, убеден е Плевнелиев.

Искаме гърците да намерят стабилност и решения, пожелаваме им само добро. Брюксел не е удобното извинение за национални бездействия, ако няма реформи, обърна поглед президентът и към южната ни съседка. Той обаче не  очаква напомпан с нови кредити растеж да бъде устойчив.

Правителството и парламентът дали сериозна заявка за промяна, върна се към вътрешнополитическите въпроси Плевнелиев. За него е повод за гордост, че имаме дълъг списък с реформи. Здравната реформа е амбициозна и върви напред, готова е първата фаза в енергетиката, има  консенсус за пенсионната, образователната също ще се случи, щастлив е президентът. Той приветства твърдата заявка за реформи, както и начина за формиране на работеща коалиция.

Държавният глава очерта и целите, които си поставяме като страна за следващите четири години - вход в Шенген, влизане в единния надзорен механизъм на банковия съюз, влизане в европейския валутен механизъм, както и да придвижим на европейско ниво ЕС, когато поемем ротационното председателство през втората половина на 2018 г.