БСП ще направи "всичко възможно", за да има редовно правителство, като към момента не изключва подкрепа, или поне отказва да коментира темата в конкретика, при хипотеза, че получи третия мандат за съставяне на кабинет.

Това се разбра от думите на едно от емблематичните лица в "столетницата", което обаче не успя да влезе в новото 48-о Народно събрание - Александър Симов, който говори пред bTV.

"Ако при втория мандат бъдем поканени на разговори от ПП, ще отидем. Дължим им го, бяхме коалиционни партньори. Ако БСП получи третия мандат, трябва да видим. Ние ще направим всичко възможно, за да има правителство", уклончив бе той на въпроса дали биха приели подкрепа от партията на Борисов.

Все пак обаче ГЕРБ остава забранената ябълка за партиите от бившето мнозинство.

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ

Нинова не е сигурна дали е възможен кабинет

"Ако има нещо положително от последните две години, то е, че около ГЕРБ се създаде един политически санитарен кордон, който прави трудни разговорите с тях", остър бе Симов.

Макар партията на Борисов да е изолирана в политически план, подкрепата за представител на ГЕРБ за председател на Народното събрание било държавническо поведение от страна на БСП.

"БСП отпуши и разряза този ступор. Постоянно се обвинява, че няма държавници, а когато се види един държавнически акт, хората реагират, че това е било предателство", не спести комплименти към лидера си бившият депутат.

"БСП е влизала в този сценарий от години. Помните, когато напуснахме парламента преди 2 години, когато имаше спор за пенсиите. Тогава бяхме обвинени, че едва ли не сме се коалирали с ГЕРБ. Ние сме единствената партия, която никога не е колаборирала с ГЕРБ", изтъкна социалистът.

Нинова: БСП няма да участва в хартиена коалиция

Нинова: БСП няма да участва в хартиена коалиция

Вежди Рашидов не бил избран за шеф на НС като представител на една партия