Намаляването на карантината от 15 на 10 дни е заради по-лекото прекарване на новия вариант на коронавируса - Омикрон. На първото заседание на Националния пандемичен комитет, който се проведе вчера, всички страни са поискали от Министерство на здравеопазването поне пет дни по-рано да се съобщава какъв нов тип мерки ще се въвеждат в страната - това е особено важно за туризма, културата и за икономика като цяло. Това заяви пред бТВ Весела Кондакова, зам.-министър на културата, която е член на комитета.

Във всеки момент новата заповед за срока на карантината трябва да влезе в сила. През цялото време е обсъждано, че българските мерки са най-меки в Европа, но имаме голям проблем с нивата на ваксинация.

Има вътрешно ведомствен комитет, който ще се занимава със здравни теми, идеята е да може още по-оперативно да се действа и да информира в случаи на промяна. Кондакова коментира още, че се очаква голяма група британски туристи и се настоява те да бъдат изследвани преди да влязат в страната, но туроператорите оказват натиск върху здравните власти, че за тях три дни е кратко време за организация, все пак властите са изискали направа на PCR на чужденци на влизане в страната.

Засега не променят мерки, само затягат контрола

Засега не променят мерки, само затягат контрола

Предстои актуализация на заповедта за влизане в страната

По отношение на сферата на културата не е имало конкретно предложение, но зам.-министърът е представила, че при поредно затваряне ще има голям удар върху училищата по култура и висшите учебни заведения по култура, както и това, че работещите в сценичните изкуства са затруднени.

Пандемичният комитет е решил още, че училищата ще се затварят последни. "Самите тестове са с висока степен на надеждност, ще се работи върху това дали правилно се вземат пробите, стремежът е училищата да затворят последни", съобщи тя.

Заседанията на Националния пандемичен комитет ще бъдат веднъж седмично, ако се налага и два пъти.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%