"Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или заплахи за употреба на сила, а с диалог и дипломатически средства. Последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа.".

Мнението е на държавния глава Румен Радев, който пред журналисти и след церемонията за водосвета на бойните знамена на Богоявление, увери няколко пъти, че никой не е искал нищо от България.

Стефан Янев: Няма искане за натовски сили у нас

Стефан Янев: Няма искане за натовски сили у нас

България е член на НАТО, България е НАТО и НАТО е България

"Всякакви спекулации са излишни", подчерта Радев във връзка именно с публикации и изявления, че ще бъдат разполагани военни бази на НАТО у нас

"Тази криза трябва да се разреши с повече диалог и дипломатически средства", категоричен е той.

България остава открита за диалог, увери държавният глава и във връзка с отношенията с Република Северна Македония.

Той приветства действията и заявките на правителството във връзка със стартирането следващата седмица на "серия от разговори на най-високо ниво". Диалогът ще бъде активизиран. 

Официално: Ще има среща НАТО-Русия на 12 януари

Официално: Ще има среща НАТО-Русия на 12 януари

Тя ще се проведе в Брюксел

"Приветства намеренията на правителството да бъде активизиран диалогът, но очаквам да бъдат разрешени и всички отворени проблеми, като например отказ от езика на омразата, прекратяване на процесите на дебългаризация и прекратяване на фалшификацията на историята и културното наследство и не на последно място - спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание.".

Радев подчерта и че България е най-големият поддръжник на евроинтеграцията на Западните Балкани, но основното е за този процес е изпълнение на копенхагенските задължения от всяка една кандидат членка.

България да не отстъпва пред РС Македония искат македонските българи

България да не отстъпва пред РС Македония искат македонските българи

Искат да се зачита българската им идентичност

Припомняме, че ген. Тод Уолтърс, висш генерал на НАТО бе споменал в интервю, че алиансът трябва да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна

Бившият служебен министър и понастоящем военен министър Стефан Янев изрази позиция в личния си профил във Фейсбук, че няма нужда от увеличаване на контингента на алианса у нас.

Позицията му предизвика широк отзвук, като бе цитирана и от официалния профил на руското посолство в социалната мрежа, а в последствие намери резонанс и парламента, където от "Демократична България" поискаха Янев да обясни думите си.