"Погрешна интерпретация и в медиите е да се прокарва постановката, че някой ни казва какво да правим.".

Така военният министър Стефан Янев отрече да има каквото и да е било напрежение между него и премиера Кирил Петков относно неговият пост в социалната мрежа Фейсбук, че няма нужда от увеличаване на контингента на алианса у нас.

Няма напрежение, заяви Янев пред журналисти след като взе участие в церемонията по освещаване на бойните знамена на Богоявление. По думите на Янев проблемът идва от интерпретацията и то особено в медиите, но и в обществото има фундаментален проблем в общественото разбиране.

И на изток, и на запад България иска диалог, подчерта Румен Радев

И на изток, и на запад България иска диалог, подчерта Румен Радев

Никой не е искал нищо от България

България е член на НАТО, България е НАТО и НАТО е България. България участва равноправно във взимането на решения в Алианса, обясни Янев и допълни, че не е правилна изобщо постановката, че "някой ни казва какво да правим".

По думите му изобщо не се налага коментар по въпроса ще бъдат ли разполагани сили на Алианса у нас, тъй като няма нито поставено такова искане, нито има решение на българското правителство.

Припомняме, че ген. Тод Уолтърс, висш генерал на НАТО бе споменал в интервю, че алиансът трябва да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна

Бившият служебен министър и понастоящем военен министър Стефан Янев изрази позиция в личния си профил във Фейсбук, че няма нужда от увеличаване на контингента на алианса у нас.

Позицията му предизвика широк отзвук, като бе цитирана и от официалния профил на руското посолство в социалната мрежа, а в последствие намери резонанс и парламента, където от "Демократична България" поискаха Янев да обясни думите си.