Народните представители от НФСБ внесоха в Народното събрание промени в Правилника за организацията и дейността на парламента, съобщават от пресцентъра на партията.

Предложенията засягат финансовите правила. Те настояват депутати, които отсъстват по неоправдани причини от три поредни или общо 5 пленарни заседания на съответния месец, да не получават месечно възнаграждение и Народното събрание да не поема допълнителните разходи. 

Така според вносителите от НФСБ ще действа единствено разпоредбата при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение, без значение колко дни отсъства.

Според тях този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като народният представител ще получава възнаграждение единствено, ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини. Освен това, обосновано е при отсъствие на три поредни или от общо пет заседания през месеца да не се поемат допълнителните разходи на народните представители по чл. 11 от Финансовите правила.

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

Според Данаил Кирилов трябвало да има радикални санкции

ОТ НФСБ предлагат също така, ако депутат участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание - да му се удържа една втора от дневното му възнаграждение.

Те настояват и за регламентиране на максималния брой процедури по начина на водене по точка от дневния ред за работа на НС, на които една парламентарна група има право.

От НФСБ подчертават, че през последните месеци процедурата се използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието.

Те са на мнение, че с предложеното ограничение ще се дисциплинират както отделните народни представители, така и парламентарните групи да не злоупотребяват с тази процедура и по този начин да не се отнема парламентарно време за дебати по същество.

Караянчева писа на Нинова, че не може да спре заплатите на БСП

Караянчева писа на Нинова, че не може да спре заплатите на БСП

Ако Нинова не може си контролира парламентарната група, това е неин проблем

Припомняме, че дискусията около възнагражданията на отсъстващите депутати се разрасна след като Националният съвет на БСП реши депутатите на левицата да напуснат парламента. Предложението беше направено от лидера Корнелия Нинова на пленум на БСП. 

От ГЕРБ решиха да върнат преференциалния вот. Въпреки това червените не се върнаха в пленарната зала, а Корнелия Нинова посочи, че това може да стане само на пленума на БСП.

На 21 февруари, председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им от парламента. Той подчерта, че трябва да има сериозни санкции за това. 

В петък пък Цвета Караянчева отговори на писмото на Корнелия Нинова, с което соцводачът заявява, че цялата ПГ на левицата се отказва от заплатите си.

Караянчева обаче изтъкна, че няма законово основание, на което Нинова да спре заплатите на своите депутати.Всеки законотворец лично трябва да заяви отказа си.