Близо два часа спор в парламента по двата законопроекта за Закона за защита от домашно насилие на първо четене - единият е на Надежда Йорданова от "Демократична България", а другият - на Корнелия Нинова, БСП.

Основното изразходвано време бе на депутатите от парламентарната група на "Възраждане", които на моменти провеждаха диалог и се репликираха едни с други. Всички изказвания - насочени изцяло срещу законопроекта на ДБ.

Дебатът се развива на фона на новината, че днес варненските полицаи открита тялото на 31-годишна жена в стара септична яма в двора нейния интимен приятел.

В стара септична яма откриха тялото на издирвана варненка

В стара септична яма откриха тялото на издирвана варненка

Задържан за убийството е нейният приятел

 Още в началото на дебата Надежда Йорданова поиска да изясни, че законопроектът не въвежда "трети пол" и думата "пол" в него изобщо не съществува. Тя бе категорична, че не се въвеждат противоконституционни правила, нито се променя нещо в "семейното съпружество".

По същество в него се предвижда: засилване на защитата на лицата, пострадали от домашно насилие, забрана за носене на оръжие, закупуване на боеприпаси, забрана за контакт с телефони, улесняват се процедурите за защита чрез срока, създава се Национален орган, който да контролира и прилага, няма да има администрация, а ще се подпомага от Министерски съвет, предвижда се да се създадат консултативни центрове за оказване на помощ на пострадалото лице.

Георги Гьоков представи законопроекта на БСП. Той даде статистика на МВР. 3085 заповеди за защита, от тях 922 за постоянна, пострадали са 2566 жени, 349 мъже, 873 деца, насилници са били 2713 мъже. 30% е нараснало димашното насилие по време на пандемията от коронавирус. Акцент е мярката, предвиждаща настаняване в кризисни центрове и изграждане на такъв във всяка област.

След представянето започнаха поредица атаки от страна на депутати от "Възраждане".

Ивайло Папов смята, че се отваря врата за Истанбулската конвенция и законопроектът е "пътна карта по скандинавски модел", въвежда и антидетско законодателство. Златан Златанов го определи "марксистки", а вносителите като "съвременни български еничари". Цвета Рангелова пита за кого ще работят промените и къде ще отидат средствата. Не вносителите, а колегата й Стоян Таслаков отговори, че законът ще работи за НПО, за да отчитат дейност и за да имат средства.

Петър Ганев изрази мнение, че мястото на ДБ и ПП именно заради такива законопроекти е "в ъгъла". Той получи и забележка от представляващия заседанието Никола Минчев от ПП за употреба на думите "хрантутник", "пасквил", "грантаджии", "пляскам по дупето".

БСП също са "против" законопроекта на ДБ. Иван Ченчев възрази срещу термина "фактическо съпружество", който се заменя с "лица в интимна връзка" в законопроекта на ДБ. Георги Свиленски също смята, че се вкарват елементи от Истанбулската конвенция.

Корнелия Нинова също коментира, че иска децата ни да са "момче и момиче", а в законопроекта имало думи с "дребни букви".

Припомняме, че по време на заседанието на правна комисия по двата законопроекта препоръката на председателя й Радомир Чолаков към текста на БСП беше МТСП, както и омбудсманът да поработят по предложенията.

В защита Христо Даскалов от ПП посочи, че депутатите трябва да порастнат, не били излизали в света, не са се сблъсквали с насилие и не са израснали патриархалния период. Той е категоричен, че законопроектът защитава жертвите на насилие и е необходим и обяви, че "Възраждане" прави предизборна агитация.

Йордан Иванов от "Демократична България" опроверга съществуването на "чуждестранни НПО" в закона.

Дебатът продължава.

Шест години затвор за убийствен побой над жена

Шест години затвор за убийствен побой над жена

Условията - домашно насилие