Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес отново не се произнесе по молбата на съдия Методи Лалов да бъде освободен като магистрат. Това предаде БНР.

Трети опит на Съдийската колегия да освободи Методи Лалов

Трети опит на Съдийската колегия да освободи Методи Лалов

Досега нямаше кворум за вземане на решение

Според мнозинството от съдебните кадровици тя е била внесена в нарушение на процедурата, защото преди това не е била обсъдена от специализираната Комисия за атестирането и конкурсите.

Първите два опита за произнасяне по молбата бяха през ваканционния август и се провалиха поради липса на кворум.

Вероника Имова, член на Съдийската колегия, обясни мотивите за отлагането така "Вярно е, че правото на оставка е субективно право и задължава органа да се произнесе положително по тази оставка, но има едно "но" и то е записано в Закона за съдебната власт, в който са преценени конституционните ценности право на оставка и право на правосъдие. Затова в чл. 166, ал. 2 е дадена възможност на магистрата да си изпише делата и това е единственото формално условие, което е поставено преди органът да вземе решение относно основателността на неговото искане за прекратяване на правоотношенията му...Затова не можем да говорим за принуждаване на колегата да упражнява принудително труд".

Съдия Методи Лалов подава оставка и се включва в обществено-политическия живот

Съдия Методи Лалов подава оставка и се включва в обществено-политическия живот

Лалов: Илюзия е да има независими и справедливи съдии в корумпирана конструкция

Методи Лалов има срок до 16 септември да се произнесе по мярка за неотклонение на непълнолетно лице, за да може да приключи своите дела.

Припомняме, че Лалов поиска да напусне системата на 1 август. Спазвайки задължителното едномесечно предизвестие, магистратът посочи като дата 2 септември.

Той мотивира желанието си да напусне системата с липсата на реформи в нея и с убедеността си, че ще е по - полезен, ако влезе в политиката.

Вече стана ясно, че Методи Лалов е поканен да оглави листата на Демократична България за предстоящите местни избори. Пречка за това обаче може да се окаже липсата на решение по искането му от страната на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.