Методи Лалов поде оставка като съдия. В своя профил във Фейсбук той съобщи, че си тръгва от съдебната система, "а Пламен Георгиев се завръща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония."

Лалов коментира, че прави това, за да работи за промяна, "която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта".

В заявлението си до ВСС, той обяснява,че причината да напусне професията, която упражнява повече от 16 години е, че честта и достойнството не му позволяват да наблюдава как "съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел".

Съдия Методи Лалов: Властта на главния прокурор е неконтролируема

Съдия Методи Лалов: Властта на главния прокурор е неконтролируема

На сайта на НС лъвовете изглеждаха като дракони, каза бившият шеф на СРС

По думите му, "състоянието на съдебната система постоянно се влошава, което личи ясно и от последната номинация за главен прокурор. Илюзия е да се мисли, че може да има смели, независими и справедливи съдии в една силно корумпирана конструкция, която е ръководена от политически зависим ВСС, голяма част от членовете на който по правило са лишени от професионални способности и мотивация да защитават и отстояват независимостта на съдебната власт и да приемат решения, които да осигурят на гражданите независим, справедлив и ефективен съд".

"Вместо това ВСС се превърна трайно в репресивен орган спрямо онези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, защитават своята чест и достойнство. Самият аз станах обект на отмъщение и системна репресия от членове на ВСС, които не можаха да приемат, че не съм готов да бъда зависим", допълва той.

Според него, "израждането на ВСС е резултат преди всичко от доминиращото политическо участие в него, както и от начина, по който биват избирани членовете на ВСС от парламентарно представените политически сили - непрозрачно и недостойно".

"Не са изненада постоянните скандални непрозрачни решения на ВСС, системното погазване на съдийското самоуправление при назначаването на административни ръководители (спомнете си назначенията на изпълняващ функциите председател на Софийския районен съд, както и на председател на Софийския градски съд), нежеланието и неспособността на ВСС и ИВСС да прилага решително закона по случаи като "Яневагейт" и "ЦУМгейт" и др.", обяснява Методи Лалов. 

СРС институционално е съсипан, гневи се Методи Лалов

СРС институционално е съсипан, гневи се Методи Лалов

Бившият председател на СРС коментира новооткритото Наказателно отделение на СРС

"Прокуратурата все повече ще доминира над съда. Съдебната система все повече ще губи съпротивителните си сили и способността да се изчиства от зависимите и неспособни магистрати и съдебни служители. Страхът, апатията и бюрократично отношение към работата все повече ще взимат превес над смелостта, ангажираността за решаване на проблемите на съдебната власт и жаждата за справедливост у магистратите", допълва той.

"За мен е въпрос на дълг да се включа активно в обществено-политическия живот и да работя за политическа промяна, без която не може да бъде извършена жизненоважната за обществото съдебна реформа. Вярвам че разнообразният ми опит в съдебната система като младши съдия, районен съдия, зам.-председател и ръководител на наказателното отделение, както и председател на СРС, и познаването на проблемите на съдебната система, ще бъдат от полза за българските граждани", коментира Лалов.

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Изпратил му съобщение по "Вайбър"