Решението на Върховния административен съд (ВАС) за машинно гласуване има дисциплиниращ ефект за правоприлагащите институции. Това заяви пред news.bg Ваня Нушева, която е програмен директор на българската секция на "Прозрачност без граници". 

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

"Може да създаде затруднения, но институциите трябва да знаят, че когато съществува закон, той трябва да се прилага", категорична е Нушева. Решението (на ВАС - б.р.) е основано на спазване на закона, имаме Изборен кодекс (ИК) от 2014 година, в който е записано, че през 2014 и 2015 г. машинното гласуване е експериментално, а от 2016 нататък започва неговото прилагане. При експерименталното прилагане на машинното гласуване имаше положителни резултати и не са констатирани проблеми, каза Нушева.

Тя припомни, че от 2018 година следва да започне експериментално прилагане на дистанционното електронно гласуване. Това е доказателство, че когато има законови разпоредби, институциите трябва да вземат мерки, така че да ги изпълнят.

30-те млн. лв. няма да стигнат за машинно гласуване
Обновена

30-те млн. лв. няма да стигнат за машинно гласуване

Ако няма кандидат за обществена поръчка, се гласува само с бюлетини

Има постоянно действаща изборна администрация, чийто ангажимент е да подготвя изборите и да създаде условия за добро провеждане на вота. Машинното гласуване е изпълнение на съществуващи разпоредби от ИК. Тези промени са резултат от дългосрочна дискусия, в която политическите партии са постигнали съгласие от ползата на този метод, наблегна експертът.

Друг е въпросът до колко е разумно във всички 12 хил. секции да има машини за електронно гласуване. Това е въпрос, който изисква законодателно решение, в момента нямаме действащо Народно събрание, поясни Нушева.

Правителството осигурява машинното гласуване
Обновена

Правителството осигурява машинното гласуване

Ще проведе обществена поръчка за 13 000 машини

Въпросът поставя още веднъж необходимостта от своевременни действия на институциите, които да доведат до качествено подготвяне на изборния процес.

Относно цената на изборите, която ще се отрази в план-сметката на предстоящия вот, програмният директор на българския клон на международната асоциация запита какво правят институциите, така че да не се стига до подобни решения. "Ако бяха предприети своевременни действия преди месеца, нямаше да има въпрос дали ще е по-висока цената. Има още един въпрос - дали да се наемат или да се закупят тези машини", каза Ваня Нушева. По-дългосрочен ефект може да се постигне със закупуване, но институциите са в цайтнот.

Екстрено търсят пари за машинното гласуване
Обновена

Екстрено търсят пари за машинното гласуване

МФ трябва да актуализира план-сметката

"Машинното гласуване е технология в изборния процес, която не може качествено да променя характера на този процес. Експерименталното гласуване показа, че улеснява работата на изборната администрация - машината автоматично брои и преференциите, и броя на подадените гласове", каза Ваня Нушева.

Притеснително е решението на ВАС за машинното гласуване, според Менда Стоянова

Притеснително е решението на ВАС за машинното гласуване, според Менда Стоянова

Нужна е обществена поръчка, която при обжалване може да се забави

Другият позитивен ефект е свеждане до минимум на възможността за грешки при отчитането и на манипулации за бюлетините - факт, който наблюдателите са констатирали в изолирани секции в страната, заяви експертът. Със сигурност един от позитивните ефекти на машинното гласуване е облекчава работата на СИК и на РИК. Позитивите не бива да се абсолютизират, категорична бе тя.

Обхватът на машинното гласуване е въпрос, който трябва да намери законодателно решение, смята Ваня Нушева. Според нея не е рационално да се прилага в болници, в арести, в малки населени места, в махали, в които избирателите са не повече от 30-50 души. Машинното гласуване има позитив при обработка на голям брой бюлетини. Това е въпрос, който трябва да намери законодателно решение, на този етап не е възможно да се мисли.

Относно грамотността на избирателите, които трябва да прилагат този нов метод, тя заяви, че прилагането на тази технология е идентично на боравенето с банкомат - не е сложна технология.
Избирателите в Индия гласуват с подобни терминали, нивото на грамотност и образованост на българските избиратели не е по-ниско, категорична е Нушева.

И баба Гинка от село може да гласува машинно, категоричен Настимир Ананиев

И баба Гинка от село може да гласува машинно, категоричен Настимир Ананиев

Няма как да има недействителни бюлетини

Наред с машинното гласуване съществуват и хартиените бюлетини. Който не се чувства достатъчно уверен в боравенето с машини, има право да гласува на хартия. Важно е членовете на СИК да бъдат обучени и да имат активна роля. Когато се прави инвестиция за закупуване или наемане на машини с такъв ресурс, тази технология да бъде използване адекватно и рационално, призова Нушева.

Законите в страната трябва да се спазват, институциите да предприемат своевременни и адекватни мерки да изпълняват разпоредбите на закона, да работят в дългосрочна перспектива и да приемат мерки - добра организация и повишаване доверие в изборния процес

Нужни са действия в дългосрочен план. От догодина - въвеждане на дистанционно гласуване, да не бъдем изненадани и да не е висока цената, да предприемат своевременни действия. Когато се констатират противоречия и пропуски в закона - да бъдат информирани институциите.

ЦИК демонстрира как се гласува машинно, системата била сигурна

ЦИК демонстрира как се гласува машинно, системата била сигурна

Машинно гласуване ще има в 500 секции

Припомняме, през май 2014 година българският клон на международната асоциация "Прозрачност без граници" напусна обществения съвет на ЦИК заради: "наличието на подготовка на контролиран вот за предстоящите на 25 май избори за Европейския парламент и липсата на диалог".

В мейл до медиите от Обществения съвет на ЦИК по-рано призоваха да не се бърза с машинното гласуване. "Бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публичен дебат. Рязко увеличаване броя на използваните машини без достатъчно време за подготовка може да стане препъни камък в организацията на изборния процес, е становището на Обществения съвет към Централната избирателна комисия", пише в становището на 13-те члена на ОС на ЦИК.

Според тях, машинното гласуване по начина, по който бе експериментирано и прилагано досега в България, предлага предимства в две основни посоки.
Едната е ускоряване на процесите на отбелязване на вота и отчитане на резултатите. Втората - ограничаване на субективният фактор в процеса на броене и сумиране на резултатите - най-трудната част от работата на секционните избирателни комисии (СИК).

"Броенето на бюлетините и попълването на секционните протоколи с резултатите са най-проблемната част от процесите в изборния ден. Неприлично големият брой на грешките и поправките в протоколите подкопават доверието в изборните резултати", е мнението на ОС на ЦИК.

Те отправят следните препоръки, първата от които е: "изграждане на поне средносрочна визия за бъдещето на машинното гласуване и другите нови технологии - с максимално възможния консенсус между участниците в изборния процес".

Следват съвети ЦИК и Министерският съвет да разяснят пред обществото различни аспекти на машинното гласуване като цена и собственост на хардуер и софтуер, сертифициране, поддръжка и съхраняване, защита на данните.

"Спецификата на машинното гласуване е свързана с повече прозрачност и възможности за проверка. И другите участници в изборите с право да извършват одит и проверка на системите за машинно гласуване ще трябва да изграждат съответния капацитет", се казва в препоръките на Обществения съвет към ЦИК, в който членува и представител Сдружение "България на гражданите", както и Сдружение "Заедно за Къкрина".

От ОС препоръчват обществените поръчки за машини за гласуване да са за по-дълъг период от време, например 10 години - за наем или закупуване, заради икономическата ефективност и предвидимост на процеса.

Тъй като Централната избирателна комисия е постоянно действащ орган, от Обществения съвет към ЦИК я съветват да разшири собствения си капацитет да наблюдава и контролира подготовката на машинното гласуване.