И Комисията по здравеопазване отхвърли предложението за провеждане на националния референдум, иницииран от варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Депутатите от здравна комисия гласуваха с 6 гласа „против”, 5 „въздържал се” и 0 гласа „за”.

До момента две други комисии, сред които водещата правна, също отхвърлиха въпросите за референдума.

Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, представи становището на съюза, в което се подчертава, че подписите за провеждането на националния референдум на Марешки са събирани незаконосъобразно в аптеки и то от лица, които са зависими от предоставяните в аптеките здравни услуги. Той посочи, че аптеките са администратори на лични данни.

В становището се определя като манипулативно и недоказано декларативното твърдение, че пазарът ще стане по-конкурентен и ще се намалят цените на лекарствата. „Подобна формулировка не е въпрос към гражданите, а съдържа необосновано твърдение, което не може да бъде подложено на допитване, тъй като участниците нямат правото да изразят суверенна воля, а единствено да потвърдят тезата на инициативния комитет”, сочи още становището.

Гетов апелира депутатите от здравна комисия да проявят законодателна инициатива и да забранят събирането на подписи в аптеки и лечебни заведения и да въведат забрана за лица, притежаващи аптеки да ръководят Инициативни комитети за провеждане на референдум.

Шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че разразилата се в последно време референдумания в България и Европа носи своите последици. „Много опасно е, когато референдумът се превръща в заложник на лични битки”, коментира още д-р Дариткова.

Припомняме, че на заседание от 23 юни Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите гласува отрицателно становище по референдума. Вчера той бе отхвърлен и от комисията по правни въпроси.