Да има таван на цената за извършване на PCR-тест. Това е част от трите становища, приети на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС). Становищата са за здравната стратегия до 2030 г., за професионалното обучение и за икономическите последици от Ковид кризата.

По "Проекта на Националната здравна стратегия 2021-2030 г." от Съвета изтъкват, че липсата на политически консенсус, приемственост и последователност са позволили често да се вземат противоречиви политически и управленски решения.

МС гласува проект за национална здравна стратегия

МС гласува проект за национална здравна стратегия

за периода 2008 - 2013г.

В становището си експертите от ИСС анализират предизвикателствата и възможните решения, финансирането на здравната система, болничната помощ, профилактиката и извънболничната помощ, лекарствената политика. Те предлагат някои мерки и решения, които не са споменати за широката публика.

Относно "Икономическите последици от разпространението на COVID 19 и мерки за преодоляването им" икономистите от ИСС настоява мерките за запазване на заетостта да се прецизират. Очакванията им са работодателите да бъдат освободени от разходи за труд, когато служителите им не работят поради предприети здравни мерки.

Становището прави критичен анализ и оценка на ефективността на всяка една от мерките, прилагани досега.

Третото становище, което ИСС прие на пленарната си сесия, е на тема "Настоящата система за професионално обучение, квалификация и преквалификация за възрастни с цел оценка на съответствието й с развитието на пазара на труда".

ИСС споделя, че в България делът на възрастното население с потенциал за повишаване на квалификацията и за преквалификация се изчислява на около 1,4 до 1,9 милиона възрастни в зависимост от нивото на цифрови компетенции.

Затова ИСС настоява да се създаде всеобхватен подход към повишаването на квалификацията и преквалификацията на населението. Според ИСС приоритетна задача е осигуряването на цялостна подкрепа на институциите за образование и обучение в сферата на дигиталните технологии на населението.

Становищата на ИСС ще бъдат изпратени до всички заинтересувани институции и организации.