Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк призовава за общоевропейска защита на журналиста Христо Грозев.

В писмен въпрос до върховния представител на ЕС Жозеп Борел евродепутатът от ДПС подчертава, че от началото на войната в Украйна в мишена на Кремъл, освен цивилното украинско население, се превръщат и невинни европейски граждани.

Посочва се, че освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, който е доказал с работата си, че може да разкрива коварствата на руските спецслужби.

Според Кючюк новината за издирването на журналиста, носител на наградата за разследваща журналистика "The European Press Prize" поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат сигурността на европейските граждани.

МВнР привика Елеонора Митрофанова заради случая Христо Грозев

МВнР привика Елеонора Митрофанова заради случая Христо Грозев

Тя трябва да се яви във външното министерство в първия работен ден след празниците

Евродепутатът пита дали ще осъди ВП/ЗП категорично обявената от Русия мярка срещу Христо Грозев и ще поиска ли нейното премахване веднага.

Как ЕС смята да осигури на Грозев и на други независими журналисти, издирвани от Руската федерация, необходимата защита, пита още той.

Кючюк настоява за отговор и за това как ВП/ЗП смята да гарантира, че подобно нарушение на човешките права и свободи спрямо други европейски граждани ще бъде предотвратено в бъдеще.

Междувременно той инициира събиране на подписи в ЕП и започва междупартийна инициатива в подкрепа на разследващия журналист.

Припомняме, че Русия обяви Христо Грозев за издирване, след като той бе признат за чужд агент.

Това породи остра реакция у нас. Представители на Продължаваме промяната, Демократична България и ГЕРБ се застъпиха за журналиста и поискаха обяснение от Елеонора Митрофанова. Най-крайна в своите призиви бе формацията "Ние Идваме", която призова за ареста на руския посланик.

Стефан Тафров разчете в случая с Христо Грозев опит за сплашване на България

Стефан Тафров разчете в случая с Христо Грозев опит за сплашване на България

Руските тайни служби имали навика да се саморазправят с "неудобни хора" и в натовски държави