Политическите партии започнаха да реагират на новината, че българинът Христо Грозев е обявен за издирване от службите в Руската федерация. Реакцията им идва със закъснение и е изразена с постове в социалните мрежи.

Първи и още вчера реагира депутатът Божидар Божанов, който обяви, че е изпратил въпрос към Министерство на външните работи дали ще извикат руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за обяснение. Божанов припомня, че Христо Грозев е persona non grata в Русия от 2016 г., т.е. няма как да е влязъл на руска територия, с което задава и индиректно въпроса кому и за какво е нужна тази демонстрация от страна Руската федерация от вчера.

Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро, смята Божанов.

Христо Грозев не знае защо го издирва Русия

Христо Грозев не знае защо го издирва Русия

От години Москва давала да се разбере, че се страхува от разследванията на журналиста

Даниел Лорер, депутат от "Продължаваме промяната", пък обяви, че в първия работен ден на Народното събрание (3 януари, бел. ред.) ще предложи да се повика министърът на външните работи на изслушване в комисията по външна политика.

Тази сутрин и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува позицията на партията си. Отново във Фейсбук.

ГЕРБ искат руският посланик в България да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая, заявявайки, че България не трябва да подминава случая с мълчание. Те настояват българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев.

"Ние идваме!" настояват за арест на Митрофанова

"Ние идваме!" настояват за арест на Митрофанова

Заради прикриване на информация за действията на шпионска мрежа в България

От ГЕРБ заявяват и че ще запознаят ЕНП и европейските ни партньори със случая и ще дадат гласност към всички европейски институции.

От своя страна лидерът на европейски либерали Илхан Кючюк написа във Фейсбук, че новината за издирването на журналиста Христо Грозев от Москва поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат цялото ни общество.

"На първо място следва да се запитаме за свободата на словото както на национално, така и на световно ниво. Второ, каква е ролята на държавата и прокуратурата в подобна ситуация? И най-важния въпрос за нас като нация е, имаме ли смелостта да се изправим срещу подобно нарушение на човешките права и свободи и да го заявим гласно пред света?", запита той. Кючюк посочва, че при първа възможност ще покани Христо Грозев на среща с евродепутатите от либералното семейство, както и на среща с ръководството на партия АЛДЕ.

По-рано от "Ние идваме!" пък призоваха прокуратурата да задържи посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова заради прикриване на информация относно действията на шпионска мрежа в България.

Припомняме, в края на юли 2022 г. представител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви по телевизионния канал "Россия-24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и Ту-22 М3 свръхзвуков ракетоносец. Тази операция според руските служби е била организирана от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), а Грозев, според руската страна е "координирал действията на участниците в нея". Самият журналист отрече участието си в подобна операция. Тогава той обясни, че екипът на Bellingcat снима документален разследващ филм за това как ФСБ и украинските специални служби играят на игра, опитвайки се да се мамят взаимно.

Русия издирва журналиста Христо Грозев

Русия издирва журналиста Христо Грозев

Той работи за проекта Bellingcat

Грозев участва активно в дейността на изданието Bellingcat, което се опита да установи обстоятелствата на отравянето на блогъра Алексей Навални и обхвана редица други нашумели инциденти, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Великобритания. Дейността на Bellingcat е призната от руската Главна прокуратура за нежелана в Руската федерация.

Именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като заявиха, че организаторите на взрива - офицери от руското военно разузнаване ГРУ, са замесени и в опита за покушение срещу Гебрев. Тогава информацията без разпространена от международната разследваща група Bellingcat, руското издание The Insider, германското Der Spiegel и чешкото Respekt.