Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в "списъка си за издирване", така че не мога да направя никакъв коментар в момента. В известен смисъл това няма значение - от години те дават да се разбере, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я премахнат. Това написа в Туитър българският журналист Христо Грозев.

Припомняме, вчера руското вътрешно министерство обяви, че издирва Христо Грозев, който работи за независимата мрежа за разследваща журналистика Bellingcat. Не се уточнява в какво е обвинен българският журналист. Посочва се само, че престъплението е по член от Наказателния кодекс на Русия.

Все още няма коментар от българските власти за съобщението на Москва.

От своя страна депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов съобщи в Туитър, че е изпратил парламентарен въпрос до Министерството на външните работи дали ще привика Елеонора Митрофанова за обяснение защо Руската федерация издирва българския журналист.

От "Ние идваме!" пък призоваха прокуратурата да задържи посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова заради прикриване на информация относно действията на шпионска мрежа в България.

От Асоциацията на европейските журналисти - България настояха за незабавна реакция на българските власти по случая, посочвайки, че е в компетенциите на Министерството на външните ни работи да протестира срещу действията пред руския посланик. Те поискаха също българската прокуратура незабавно да изнесе актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 г.

"Ние идваме!" настояват за арест на Митрофанова

"Ние идваме!" настояват за арест на Митрофанова

Заради прикриване на информация за действията на шпионска мрежа в България

В края на юли 2022 г. представител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви по телевизионния канал "Россия-24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и Ту-22 М3 свръхзвуков ракетоносец. Тази операция според руските служби е била организирана от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), а Грозев, според руската страна е "координирал действията на участниците в нея". Самият журналист отрече участието си в подобна операция. Тогава той обясни, че екипът на Bellingcat снима документален разследващ филм за това как ФСБ и украинските специални служби играят на игра, опитвайки се да се мамят взаимно.

Грозев участва активно в дейността на изданието Bellingcat, което се опита да установи обстоятелствата на отравянето на блогъра Алексей Навални и обхвана редица други нашумели инциденти, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Великобритания. Дейността на Bellingcat е призната от руската Главна прокуратура за нежелана в Руската федерация.

Припомняме, че именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като заявиха, че организаторите на взрива - офицери от руското военно разузнаване ГРУ, са замесени и в опита за покушение срещу Гебрев. Тогава информацията без разпространена от международната разследваща група Bellingcat, руското издание The Insider, германското Der Spiegel и чешкото Respekt.