"Ние идваме!" настоява за задържането на Елеонора Митрофанова.

От партията призовават прокуратурата и българските правораздавателни органи да издирят посланика на Русия у нас за извършване на евентуално престъпление от Наказателния кодекс.

Аргументът им е, че действията на Митрофанова, родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград, Русия, предполагат прикриване или затаяване на информация относно действията на шпионска мрежа на територията на България, във вреда на държавните интереси и националната сигурност на страната.

Искането на "Ние идваме!" идва, след като вчера руското вътрешно министерство обяви, че издирва българския журналист Христо Грозев, който работи за независимата мрежа за разследваща журналистика Bellingcat. Не се уточнява в какво е обвинен Грозев. Посочва се само, че престъплението е по член от Наказателния кодекс на Русия. 

Също вчера депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов съобщи в Туитър, че е изпратил парламентарен въпрос до Министерството на външните работи дали ще привика Елеонора Митрофанова за обяснение защо Руската федерация издирва българския журналист.

Русия издирва журналиста Христо Грозев

Русия издирва журналиста Христо Грозев

Той работи за проекта Bellingcat

В края на юли 2022 г. представител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви по телевизионния канал "Россия-24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и Ту-22 М3 свръхзвуков ракетоносец. Тази операция според руските служби е била организирана от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), а Грозев, според руската страна е "координирал действията на участниците в нея". Самият журналист отрече участието си в подобна операция. Тогава той обясни, че екипът на Bellingcat снима документален разследващ филм за това как ФСБ и украинските специални служби играят на игра, опитвайки се да се мамят взаимно.

Грозев участва активно в дейността на изданието Bellingcat, което се опита да установи обстоятелствата на отравянето на блогъра Алексей Навални и обхвана редица други нашумели инциденти, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Великобритания. Дейността на Bellingcat е призната от руската Главна прокуратура за нежелана в Руската федерация.

Припомняме, че именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като заявиха, че организаторите на взрива - офицери от руското военно разузнаване ГРУ, са замесени и в опита за покушение срещу Гебрев. Тогава информацията без разпространена от международната разследваща група Bellingcat, руското издание The Insider, германското Der Spiegel и чешкото Respekt.

ДБ видели вчера в стола на президента Митрофанова

ДБ видели вчера в стола на президента Митрофанова

Ще разберат накъде Румен Радев води страната ни след третия мандат