Евродепутатът Илхан Кючюк поведе демонстрация във Виена, с настояване за Австрия и Нидерландия да преосмислят позицията си за членството на България и Румъния в Шенген, до края на годината. Той представи своите аргументи пред лидерите на либералните партии в Нидерландия.

На срещата си, Кючюк подчерта положителната оценка на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния. Той представи официална справка от МВР, доказваща успешното управление на границите и реформите в страната. Според него България отговаря на всички критерии и не заслужава това изключване

Кючюк подчерта също, че влизането на България в Шенгенската зона е от изключителна важност за опазването на външните граници на ЕС. Той подчерта сътрудничеството на страната с европейски агенции и съседи, като подчерта ролята на България в този контекст.

Срещата с Роб Йетен беше част от визитата на Кючюк в Нидерландия, където той търси подкрепа от ключови политически фигури.

Евродепутатът изрази убеждението си, че ДПС подкрепя евроатлантическото правителство в България, като подчерта важността на влизането в Шенген и Еврозоната. Кючюк ще продължи своите срещи днес, включително с Дилан Йешилгьоз, лидер на Народната партия за свобода и демокрация (VVD). Вчерашната демонстрация във Виена получи подкрепа от румънската либерална партия и австрийските либерали.

Илхан Кючюк и двама евродепутати протестираха във Виена срещу ветото ни за Шенген

Илхан Кючюк и двама евродепутати протестираха във Виена срещу ветото ни за Шенген

От "Обнови Европа" с демонстрация пред министерството на външните работи във Виена срещу ветото