"Или подписваш (оставката- б.р.), или си в ареста."

Такъв е бил изборът на главния секретар Живко Коцев според съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който се позова на "няколко достоверни източника" пред бТВ.

Както той се изрази - имало е цяла бригада, която е ходила по главата на Коцев. В това число и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, шефката на СГП Илиана Кирилова, нейният заместник и други. Общо около 4-5 човека са оказвали натиск върху Коцев, обясни Атанасов.

Според него главният секретар не трябва да се оттегля от поста си, "защото една от целите на това активно мероприятие беше именно тази". Защото МВР осигурява реда по време на изборите и единственият неудобен на ГЕРБ-ДПС във ведомството беше главният секретар, убеден е Атанасов.

По мнението му коалицията ГЕРБ-ДПС иска да си осигури чадър за купуване на гласове, тъй като от една страна разполага с мрежите за това, а от друга- има финансовия ресурс. Целта е след изборите да имат мнозинство в парламента, смята Атанасов. Според него ГЕРБ се държи като бившата БКП - окупирала е държавата и не иска да се правят никакви реформи.

Денков сигнализира прокуратурата за главсека, гледа акция 3 в 1

Денков сигнализира прокуратурата за главсека, гледа акция 3 в 1

Той иска разследващите да проверяват и Живко Коцев, и Калин Стоянов

"Активното мероприятие също така е организирано, за да се отклони вниманието от служебното правителство, което представи Димитър Главчев. Четиримата министри нямат общо с ПП-ДБ", обясни Атанасов. И призова Главчев да предложи друг шеф на МВР, защото Стоянов щял да участва в осигуряването на чадър за купуване на гласове на изборите.

Смяната на Калин Стоянов по-рано пък означавала правителството да падне още преди месеци. "Стиснахме зъби с надеждата, че на ротацията ще има съгласие той да бъде сменен. Стоянов обаче доказа, че обслужва интересите на ГЕРБ-СДС", категоричен бе Атанасов.

Той заговори в подробности и за назначаването на Стоянов - "когато се обсъждаше състава на правителството, Борисов дойде и каза, че го интересува единствено кой ще бъде министър на МВР и предложи Калин Стоянов. Когато попитах защо него, Борисов отвърна - защото съм сигурен, че няма да ме арестува. Това беше аргумента. Не знам впоследствие кой е говорил с Калин Стоявов".

Калин Стоянов се оплака от натиск от Кирил Петков

Калин Стоянов се оплака от натиск от Кирил Петков

Един от случаите бил покрай местните избори

Съпредседателят на ПП-ДБ е убеден също, че Живко Коцев не е корумпиран. Водил и скромен живот. Атанасов познавал Коцев най-малко от 15 години и знаел, че е перфектен полицай.

Голям страх е обхванал хората, по мнението на Атанасов. "Тези баща и син, които са орпеделени като контрабандисти, аз проверих през няколко канала и установих - Калин стоянов се познава с тях отдавна, ходил им е в дома. Тези хора са давали информация на Бойко Рашков в МВР, включително и такава срещу Бойко Борисов", коментира Атанасов по повод обвиненията след акцията на ДАНС в Агенция "Митници".

По отношение на сочения за контрабандист Никола Николов - Паскал, то първата операция срещу негова контрабандна схема е проведена през 1998 г. Акцията е била ръководена именно от Атанас Атанасов като секретар на МВР и директор на Националната служба за сигурност. Тогава Паскал отново бил в чужбина и прокуратурата пак го прикривала. Той се занимаваше с организиране на контрабандни канали, уточни Атанасов.