Корабът „Илинден" не е дори за Политехническия, нито за Военноморския музей - направо е за Археологическия, където се съхраняват дълбоки древности, коментира министър Божидар Димитров пред БиТиВи.

По думите му 20-25-годишен кораб се смята за много стар, 30-годишен вече е бракма - изгнило корито желязо. Припомняме, „Илинден" е построен преди 85 години.

арестът на собственика на
"Илинден" Сотир Филевски
сн. телевизия А1
Министър Димитров е един от първите, разбрали трагичната новина. Той веднага се е свързал с Македония - с българина Любчо Куртелов от Охрид, който както и много други българи е бил вече на брега на езерото.

До него е бил спасеният възрастен капитан на кораба.

Свързах се с премиера Бойко Борисов и малко след това бях на созополското пристанище, каза Димитров, който има корабче там.

С моряци и специалисти на пристанището обсъдил вероятните причини за потъването на „Илинден".

Още вчера министърът изрази мнение, че става въпрос за повреда в двигателя, но най-големият фактор според него е старостта на машината.

По думите му има още 2 престъпления - на корабната администрация, че позволила на „Илинден" да плава и да превозва туристи и че корабът не е имал спасителни средства.

Би трябвало всеки да има под седалката си жилетка или пояс, както и на борда да има спасителни салове, които се отварят автоматично при инцидент, категоричен бе историкът.

Оставката на министъра на транспорта на Македония Миле Янакиевски, Божидар Димитров определи като правилна - „Да виновен е".

Министърът, отговарящ за българите в чужбина, е сигурен, че документите за застраховка на кораба в „Лойд" са фалшиви.

Това е най-реномираната фирма и никога не би застраховала подобен кораб, по-скоро Лойд би го поискал за музея си, коментира Димитров.

Междувременно Димитров съобщи, че корабът е част от историята и на българския флот, тъй като „Илинден" е плавал в Българската охридска флотилия и е участвал във Втората световна война.

Министър коментира още, че на 6 април е виждал „Илинден", когато се прибирал в България през ГКПП „Св. Наум".

Плавателният съд бил буквално „облепен" с гръцки туристи и още тогава Димитров си помислил - луди ли са да товарят толкова много хора на този очевидно стар кораб.

В ефир се включи и капитанът на кораба „Александрия", помогнал при спасяването на българите.

Зоран Гилевски обясни, че те са били на около километър зад „Илинден", когато един от моряците на „Александрия" казал, че човек от „Илинден" му се обадил по мобилния телефон от водата, казвайки, че са потънали - „Идвайте бързо, потънахме".
За 3-4 минути „Александрия" била там.

Гилевски потвърди също, че „Илинден" не е застрахован в „Лойд". Стана ясно, че пътуването с корабче струва около 6 евро, а билети не се издават.

Министър Божидар Димитров обеща да задейства процедура за награждаване с орден от българската държава на хората, участвали в спасяването на сънародниците ни, пътували на потъналия в Охридското езеро кораб.