Първите дебати за предстоящите избори като този в Маастрихт показват, че тези, които задават тона на предстоящите действия, няма да задълбочат разговорите за разширението на ЕС и за Брекзит. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на събитие в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", посветено на Деня на Европа.

Изграждането на общо европейско бъдеще е предмет на дискусията, организирана от Студентския клуб на политолога.

Шумно рекламираният план на ГЕРБ очевидно не работи за по-слабо развитите държави и България е далеч от достигането на целта за повишаване стандарта на живот, коментира Йотова.

Йотова отказа да коментира проведените дебати в България. Според нея темите са се развили така, че са довели до загубата на гражданско доверие и се предизвикали евроскептицизъм.

Йотова вижда една Европа, удавена от свръхрегулации

Йотова вижда една Европа, удавена от свръхрегулации

Според нея е отминало времето на "йес" политиката в България

По думите й отговор трябва да получат проблемите със сигурността и борбата с тероризма. "Политиката на миграция не беше решена в този мандат, но друга е темата защо така стана". Издигането на стени според вицепрезидента не е решение. Несправянето с тази криза показва в каква степен Европа е отстъпила от позицията си на лидер.

Отговорът не е в популизма, ксенофобията или крайностите, смята Йотова и насърчава студентите по политология да формират мнения по наболелите въпроси. А такива са и въпросите за функционирането на европейските институции и фондове по думите ѝ. Време е за промяна в Лисабонския договор, категорична беше Йотова. Днес той не е актуален заради кризите, които Европа е преживяла.

Досега не сме чули цялостни и реалистични концепции за промяна в Европа, според нея.

Аз съм бил винаги голям почитател на европейската идея и винаги съм бил еврооптимист, обяви и ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Обединението на Европа беше с основна цел постигане на траен мир, но и икономически подем на континента, допълни той.

На Европа й трябват истински лидери, напомня Йотова

На Европа й трябват истински лидери, напомня Йотова

Тя беше официален гост на честването на 3 март в ЕК

Само след една година ще отбележим 75 години от края на Втората световна война. Йотова призова да се опитаме да разберем величието на този акт, на прокламирането на новото обединение в Европа. За новото поколение мирът е даденост, каза още тя. Въпреки желанието за възмездие великите личности като Шуман и Аденауер създават нова организация. Тя припомня тези факти, защото слабите отговори на политиците възпламеняват езика на омразата. Престъпленията според Йотова също са плод на тази омраза. Фашизмът не е само зад онези движения, които и днес съществуват и отричат изтреблението на 6 милиона евреи, но са и зад онези партии, които си служат с параван на патриотизма.

Крайният национализъм и ксенофобията днес са най-голямата заплаха за Европа по думите ѝ. Няма конфликт между национални и европейски теми и не приемам, че има взаимно изключване, изрази мнение вицепрезидентът. Суверенитетът не отрича Европа.