Днес най-тежка е битката за връщането на социална Европа. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова като официален гост на отбелязването на националния празник на България 3 март в Европейската комисия в Брюксел. Честването беше организирано от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Йотова посочи, че свободата на европейците е поставена на изпитание, визирайки свободата на мнение, на избор и на достоен живот.

Тя подчерта, че следващите няколко месеца преди европейските избори са изключително важни за това каква Европа ще бъде постигната - такава на езиковото многообразие или такава, в която се използва езикът на омразата.

Вицепрезидентът заяви, че ролята на политиците и държавниците е да докажат на хората, че работят за тях и могат да решат проблемите им.

Снимка 407900

Източник: Президентство

Да покажем, че ги има истинските лидери, от които се нуждае Европа, призова тя.

На тържественото отбелязване на националния празник на България беше открита изложба с компютърните рисунки на победителите в конкурса "България в Европа: минало, настояще, бъдеще", организиран от българския еврокомисар Мария Габриел.

По повод празника вицепрезидентът изтъкна, че 3 март е символ на единението на българския народ.

"Славните ни герои напоиха с кръвта си българската земя, за да бъдем ние днес свободни и равни на другите европейски народи. Твърдения, че сме получили даром свободата си, са поругаване на тяхната памет", заяви тя.

В тържеството участваха ученици от българското училище "Пейо Яворов" към посолството на България в Белгия и от българската секция на Европейското училище в Брюксел.

Снимка 407901

Източник: Президентство