"Аз не приемам президентските избори като състезание с един кон, а всички кандидатпрезидентски двойки заслужават уважение". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Неделя" 150 по БНР по повод предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 ноември.

По думите й ще бъде истинско състезание и нека хората изберат по-добрите. Цялото преимущество на нашата кампания е, че когато в началото на година обявихме, че ще се кандидатираме за втори мандат, в нито един момент не сме се обръщали към политическите партии, отбеляза вицепрезидентът.

Решението на Радев и Йотова било да не стават залог на политическите партии и да не стават разменна монета в игрите на партиите. Двамата търсят подкрепа от всички граждани, независимо каква политическа принадлежност имат. "Разликата между нас и останалите двойки е, че ние не обещаваме, а продължаваме", каза Йотова, която посочи, че малко назад остава кампанията за парламентарните избори.

Янев даде на министрите Конституцията и обеща работа и стабилност до изборите

Янев даде на министрите Конституцията и обеща работа и стабилност до изборите

Премиерът открои два наследени проблема пред служебното правителство

Йотова уточни, че Румен Радев не е причината да има толкова дълъг служебен кабинет. Ние бяхме най-големите радетели да има стабилно правителство, но държавният глава състави успешната формула за служебния кабинет. Когато има ясни конкретни задачи и приоритети, не с обещания, а конкретно да се решават проблемите, тогава в кабинета могат да влязат министри с най-различни политически възгледи и да направят така, че да постигнат резултати, обясни тя.

Илияна Йотова отказа да коментира вчерашните думи на експремиера и настоящ лидер на Бойко Борисов, който заяви, че Румен Радев и Стойчо Кацаров експериментират с пандемията. Ако Борисов толкова искал да спори с президента Румен Радев, защо се скри, защо се изплаши?, запита вицепрезидентът, като не пожела повече да бъде питана за неговите думи.

Според нея още едни избори в политическата криза ще имат тежки последици. Може да се вземе модела на служебния кабинет, даде пример Йотова и добави, че нямаме нужда от месии, спасители и съединители.

До две седмици финализираме Плана за възстановяване, уверява Пеканов

До две седмици финализираме Плана за възстановяване, уверява Пеканов

Вицепремиерът е обнадежден от голямата стъпка на България към ОИСР

Във връзка с Националния план за възстановяване и развитие, тя разкритикува, че когато ГЕРБ го изготвили, бил зов за помощ и за много тежката ситуация, в която се намира България. Благодарение на вицепремиера Атанас Пеканов планът бил преработен и сега вече в него имало визия. Все още обаче имало две точки, които не можели да бъда преодолени заради тежкото наследство - бъдещето на Мариците и върховенството на закона.

Йотова е сигурна, че в рамките на служебния кабинет ще се поиска малко по-дълъг преходен период за бъдещето на електроенергийните централите. Тя е сигурна, че българският интерес ще бъде защитен.