Името на Петър Стоянов, президент 1997 - 2002 г., като една от възможните кандидатури на ГЕРБ/СДС за предстоящите избори предизвика всякакви коментари в общественото пространство. И това не се случва за първи път, името му по традиция влиза преди всеки едни президентски избори, а и се чува дори не само преди президентски...

Тома Биков, ГЕРБ, потвърди слуховете, но не и това дали е имало разговори със самия Петър Стоянов. В студиото на Нова телевизия днес Биков заяви, че името на Петър Стоянов се е завъртяло от неговото мнение, изказано след отговор на въпрос. А иначе Биков смята, че Стоянов е "най-успешният български президент до момента, човек, който е извадил страната от ръба на гражданска война".

Тома Биков добави: "Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това, да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов."

ГЕРБ с няколко варианта за кандидат-президент, обсъждат и Петър Стоянов

ГЕРБ с няколко варианта за кандидат-президент, обсъждат и Петър Стоянов

Важното било кандидатът да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев

Александър Симов от БСП коментира точно обратното: Ако ГЕРБ искат да загубят зрелищно още едни избори за президент, да издигат Петър Стоянов. Според него оценката за Стоянов не е толкова еднозначна и еднопосочна, напротив - "В момента ако излезем на улицата, хората ще се чудят кой беше той. Не виждам как той ще реши проблемите на ГЕРБ. Въобще не мисля, че има човек, който може да ги реши."

"Петър Стоянов е бил моят президент и е бил един от най-успешните, които България е имала, заяви в коментар и Мария Капон, ИСБНИ. Тя обаче смята, че не е сериозно някой "да се качва на гърба му". А според нея именно това правят от ГЕРБ: "Бившият министър-председател се опитва да не остане в изолация. ГЕРБ има нужда да намери съмишленици. Това е трик, за да влязат в друго поле", каза Капон.

Според Капон една такава кандидатура няма да бъде заплаха за протестните партии.

Антоанета Цонева, "Демократична България" категорично отказа да коментира слухове и хипотези и призова медиите да потърсят мнението на самия Петър Стоянов.

Борисов не дърпа завесата пред кандидат-президента – имат различни номинации

Борисов не дърпа завесата пред кандидат-президента – имат различни номинации

Според формата на изборите

Анализаторът Илиян Василев коментира хипотезата по-скоро като слух за двойна употреба:

"Начинът по който от ГЕРБ публично "отстрелват" Петър Стоянов е поредния пример на техния цинизъм. Ясно, е че всеки кандидат на Борисов за президент е обречен, защото ще носи неговото бреме, ще отрази гнева на хората срещу 12 години негово управление.

Забележете, някакъв второразреден представител на "елита" на ГЕРБ Биков, пуска в употреба името на Стоянов, само и само за да го подложи на публично тричане, без обаче да е сигурна неговата кандидатура. На принципа, ако издържи, става, ако не няма да го издигаме.

Ако бяха сериозни и уважителни към него, името му щеше да бъде комуникирано от председателя на партията, но пък там друг проблем, той е токсичен. Сега ще се изгаврят с него, публичното мнение ще го дъвче и накрая сметката - Петър Стоянов похабен, ГЕРБ употребил поредния политик на десните за да прикрие срамотите Борисови. Като играе на чувството му за лоялност към СДС. Всеки има глава на раменете. Да мисли какво да прави с авторитета си. Но това Георги Марков и Тома Биков да те "издигат" е гавра."

Илиян Василев прави аналогия с употребата на лицето на Даниел Митов.