До късно снощи депутатите спориха по Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество. Въпреки това обаче те успяха да приемат само една четвърт от него.

Проверката на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да не може да се образува по анонимен сигнал, решиха народните представители при гласуването на второ четене на текстове от Закона.

Предложението за присъствието на този текст в закона направи председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ, съобщи БНР.

Решено беше комисията да образува производство по този закон, когато може да се направи обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито.

Обосновано предположение е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице, гласуваха народните представители.

Проверката на имуществото ще продължава до една година и може да се удължава за още шест месеца.

Тя ще обхваща период от 15 години, считано от датата на започването й.

Все пак законът за конфискация на незаконно имущество не бе завършен на заседанието на Парламента тази вечер.

Управляващите от ГЕРБ се амбицираха ударно да го приемат и за тази цел НС удължи работното си време до 23.30 часа тази вечер, след като вчера за четири часа от законопроекта бяха минати само заглавието му и член първи.
Към 13.00 часа депутатите още спореха по чл.4 от общо 113 члена в закона.

"За" нощното гласуване бяха 99 народни представители, "против" - 19 и 1 "въздържал се".

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева установи тази вечер наличие на кворум в пленарна зала и продължи пленарното заседание, предаде Агенция „Фокус". Кворумът в залата е 125 присъстващи народни представители, при задължителни 121 за продължаване на заседанието. Пленарното заседание по второ четене на Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество продължава. Депутатите стигнаха до чл. 22 от 113-те члена на законопроекта.

Цецка Цачева отбеляза, че Мая Манолова отсъства от пленарна зала. Поискалият поименно преброяване отсъства, точната дума е „напусна", подчерта тя.

По-късно, Цачева се извини на Мая Манолова и наказа Петър Курумбашев с „напомняне", предаде Агенция „Фокус". Поднасям извинението си на г-жа Мая Мaнолова. Няма как да знам, че сте упълномощени от ръководството си, след като ръководството Ви не присъства в пленарна зала, посочи Цачева.

А за това, че при злоупотреба с права вземате процедури и нарушавате реда на заседанието, Ви налагам дисциплинарно наказание - „напомняне", каза Цецка Цачева.Петър Курумбашев заяви от парламентарната трибуна, че Цецка Цачева му дължи извинение.

Как мога да изляза на трибуната и да поискам права от името на парламентарна група, без да съм оторизиран от член на ръководството, попита той. За три години работа в Народното събрание не съм го направил. Бях оторизиран от члена на ръководството Мая Манолова. Тя също беше тук в залата. Вторият човек, на когото дължите извинение, е Мая Манолова, защото аз донесох тук писмо от 29 юли 2009 г., което е подписано от председателя на нашата парламентарна група Сергей Станишев, в което той изрежда 6 човека, които са членове на нашето ръководство", каза Курумбашев. Въпреки че Вие вече знаехте, че Мая Манолова е член на ръководството и тя поиска прегласуване, вие отново не й дадохте думата, допълни той. В името на нашата колегиалност, сте длъжна да се извините на тези двама народни представители, тъй като не са зачетени техните права и правилникът на парламента, а Вие на първо място сте председател на Народното събрание", каза той.

В късния следобед - около 17,30 часа, депутатите успяха да приемат член 10 от Закона 130 члена.

"Прави впечатление, че вносителят не гори от ентуасиазъм по този законопроект, защото през цялата дискусия взе отношение 2 пъти, и то процедурно", коментира по-рано Румен Петков от БСП. Замахът да работим до 23,30 часа прави парламента за смях, подчерта той.
"Всички безумни текстове, които приемате, дадохме на Конституционния съд", припомни още той на депутатите от ГЕРБ и прогнозира, че и този закон ще иде в КС.

На Мая Манолова също й беше "смешно" от поведението на мнозинството. "Ще Ви се смеят българските граждани. Смешно е такъв закон да се приема през нощта, при положение, че няма основание.
Ако планирате предсрочни избори, използвайте случая да ни уведомите", изтъкна тя.
Вкарвате българския парламент в театър на абсурда, в едно действие, ръководено от г-н Велчев и г-н Анастасов, допълни Манолова.

Тази комисия ще се превърне в стоножка, която ще тормози българските граждани, заяви още Мая Манолова по време на продължилата с часове дискусия по закона.
Армия от термити, това е продуктът от вашата законодателна дейност, обърна се тя към управляващите и подари Наказателен кодекс на правосъдния министър Дияна Ковачева.

Вие не просто слагате каруцата пред коня, вие направо застрелвате коня, коментира и независимият Георги Терзийски.
Не искам българските граждани да бъдат тормозени с такъв закон, заяви той. Вие приемате правни абсурди, категоричен е Терзийски.

Прочетете закона, настоя в отговор зам. парламентарният шеф Анастас Анастасов.

И той се опита да бъде ефектен, разказвайки, че на времето големите батковци лъжели малките, че ако разклатят 100 пъти едно шише с вода, щяло да стане ракия.
Сега и вие си мислите, че като повторите нещо 100 пъти и то ще стане истина, смята Анастасов.

Това е един популистки закон, който има за цел да внуши на обществото, че ще гарантира справедливост. Това заяви Христо Бисеров в началото на днешните дебати.

Този закон е пълен с правни абсурди, смята и Мая Манолова от БСП. В закона тя видя жажда за удовлетворяване на чувства. Чувството за реваншизъм, чувството за популизъм е подплатено с инструментариум в този закон, подчерта тя.

Целта на този закон е да удовлетвори едни чувства и тези чувства не са за справедливост, а за реваншизъм и отмъстителност, категорична е червената депутатка.

Опасявам се за съдбата на България в следващите години, защото това ще се обърне срещу българския бизнес, притеснен е и независимият Тодор Великов.

Това е нов модерен подход за отнемане на имущества, смята правосъдният министър Дияна Ковачева.

ЕК в докладите си категорично посочва необходимостта от създаването на такъв закон, подчерта тя. Наред с положителните обществени промени, които започнаха в българското общество в началото на 90-те години на ХХ век, възникнаха и някои негативни тенденции, отбелязват вносителите от ГЕРБ.

Динамиката на обществените отношения, от една страна, и от друга, отсъствието на ясни правила, които да се прилагат в съответствие с демократичните принципи от добре организирана система на държавни институции, както и недостатъчната ефективност на  правоохранителните и правоприлагащите органи доведоха до присвояване на значителна по мащаби  държавна и общинска собственост, смятат управляващите.

Бързо постигнатото икономическо предимство улесни  възможността организирани престъпни структури да противодействат на демократичното функциониране на обществото и да влияят негативно на обществената среда, налагайки корупционни практики, допълват вносителите.

Усещането за недосегаемост и безнаказаност силно ерозираха чувството за справедливост и принципа за върховенството на закона. Това имущество открито стои пред очите на обществото като „необяснимо богатство". Безусловно необходим е институционален подход, който да се противопостави на корупционните мрежи и практики, смятат от ГЕРБ.

Според управляващите предложеният законопроект е решителна стъпка за преодоляване на идентифицирания дефицит на антикорупционни мерки за пресичане на възможности, организираната престъпност да бъде източник на корупция в нейните разновидности. Нужна е консолидиранарешителна политическа воля в лицето на целия политически спектър.

Необходим е ефективен правен механизъм, който да противодейства на възможностите за натрупване на незаконно богатство, за да се защитят ефикасно интересите на обществото.

Конфискацията на имущество с неустановен произход се приема в Европа и в света за ефикасно средство за борба срещу организираната престъпност и корупцията.

Отнемането на незаконно имущество по реда на гражданския процес или така наречената „гражданска конфискация" предоставя на държавата възможност да въведе предположението, че имущество, за което не е установен законен източник е незаконно придобито и подлежи на отнемане.

По този начин и с предвиждане на гаранции за защита правата на добросъвестните граждани, ще е възможно да се постигне напредък в борбата срещу престъпността, лишавайки я от печалбата, което е основен мотив за нейното съществуване.

В късния следобед - около 17,30 часа, депутатите успяха да приемат член 10 от Закона 130 члена.
Председателят на НС даде почивка, за да отдъхнат народните избраници от изтощителните дискусии, продължаващи вече втори ден.

Член 10 урежда заплащането на ръководството и членовете на Комисията за отнемане на незаконно имущество.

Депутатите гласуваха председателят й да получава месечна заплата в размер на 85% от основното месечно възнаграждение на председателя на парламента.
Заместник-председателите на комисията ще получават 80% от основното месечно възнаграждение на председателя на комисията. Членовете на комисията ще получават 75% от него.

Депутатите гласува и членовете на комисията да нямат право на Допълнително материално възнаграждение.