Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин вероятно не е наредил опозиционния политик Алексей Навални да бъде убит в арктическата наказателна колония през февруари, съобщава Wall street journal.

Навални бе един от най-яростните критици на Кремъл. След смъртта на 47-годишният опозиционер, неговите съюзници обвиниха Владимир Путин в убийство.

Кремъл отрече да има нещо общо с кончината на Навални. Путин подчерта, че е бил готов да предаде опозиционера на Запада при размяна на затворници, при условие, че той никога не се завърне в Русия.

Позовавайки се на източници, запознати с казуса, WSJ твърди, че Путин най-вероятно не стои зад смъртта на Навални. Вашингтон обаче не освобождава руския президент от цялостната отговорност за смъртта на Навални, като се има предвид, че опозиционера е бил мишена на руските власти от години, лежал е в затвора и е бил отровен през 2020 г. с нервнопаралитичен агент .

Оценката на разузнавателните агенции, цитирана от WSJ, се основава на набор от информация, включително някои класифицирани разузнавателни данни, и анализ на публични факти, момента на смъртта на Навални и как тя засенчи преизбирането на Путин за президент през март.

Публикуват мемоарите на Навални на 22 октомври

Публикуват мемоарите на Навални на 22 октомври

Книгата, описваща живота на критика на Кремъл, ще излезе на 10 езика

Припомняме, че Алексей Навални почина на 16 февруари в затвора в Ямало-Ненецкия окръг, където той излежаваше присъдата си. Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Владимир Путин за смъртта на опозиционера. От Кремъл определиха тези твърдения като "безумни".

След кончината на Навални ЕС призова Русия да освободи всички политически затворници. Великобритания пък наложи санкции на ръководителтие на наказателната колония в Ямало-Ненецкия окръг.

Според издаденият смъртен акт Алексей Навални е починал от естествена смърт. Повече от седмциа след смъртта на опозиционера тялото му бе предадено на неговите близки. Той бе погребан на 1 март в Москва.

Награждават посмъртно Навални с Дрезденската награда за мир

Награждават посмъртно Навални с Дрезденската награда за мир

Наградата ще бъде връчена на неговата съпруга Юлия Навалная на 12 май