Посмъртните мемоари на критика на Кремъл Алексей Навални ще бъдат публикувани през октомври. Това съобщава в четвъртък АФП, като цитира американския издател Knopf.

Озаглавена "Патриот", книгата ще бъде издадена на 22 октомври на повече от 10 езика.

"Това е пълната история на живота му: неговата младост, брак и семейство, както и неговия ангажимент към каузата на руската демокрация и свобода срещу световна суперсила, решена да го накара да млъкне. Това изразява пълната убеденост на Навални, че на промяната не може да се устои и тя ще дойде.", се казва в съобщението на Knopf. 

Владимир Путин назова по име Навални

Владимир Путин назова по име Навални

Предложили му Навални бъде разменен - "Ще го сменим, за да не се връща. Нека си седи там"

Вдовицата Юлия Навална потвърди, че книгата ще бъде издадена и на руски език.

"Изобщо не си представях, че Алексей ще напише биографията си по този начин. Мислех, че ще сме на около 80 години, а той ще седи на компютъра до отворения прозорец и ще пише, каза Навална. След опита за отравяне през 2020 г. всички настояваха "Алексей, трябва да напишеш книга". Той просто сви рамене. Каква биография може да се напише на 44 години? Това е едва половината от живота. Той така или иначе не бързаше - имаше още толкова много напред. Но нещата се обърнаха, ужасно и много, много несправедливо. Оказа се, че няма друга половина напред."

"Днес е краят на секретността. Книгата на Алексей, която той започна в Германия и завърши в затвора, ще бъде публикувана, каза говорителят на Навални Кира Ярмиш. Очаквам я с нетърпение. Нямам търпение да я прочетете."

Навални започна да пише мемоарите след отравянето през 2020 г., което доведе до хоспитализацията му в Германия. Следващата година се завръща в Русия и попада в затвора.

ЕС санкционира 33-ма души заради смъртта на Навални

ЕС санкционира 33-ма души заради смъртта на Навални

Новите списъци включват наказателните колонии, както и висши служители от руската съдебна система

Припомняме, че основният опонент на руския лидер Владимир Путин почина през февруари в наказателна колония, където беше държан при тежки условия.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Владимир Путин за смъртта на опозиционера. От Кремъл определиха тези твърдения като "безумни".

След кончината на Навални ЕС призова Русия да освободи всички политически затворници. Великобритания пък наложи санкции на ръководителтие на наказателната колония в Ямало-Ненецкия окръг.

Според издаденият смъртен акт Навални е починал от естествена смърт. Повече от седмциа след смъртта на опозиционера тялото му бе предадено на неговите близки. Той бе погребан на 1 март в Москва.

През април, Навални бе удостоен посмъртно с Дрезденската награда за мир.  Дрезденската награда за мир се присъжда от 2010 г. насам на хора, които имат значителен принос за мира и международното разбирателство.

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Тя каза, че съпругът й е държан в малка килия с размери около шест квадратни метра