Налице е политическа нестабилност, изключително неглижиране от институциите като досаден служебен ангажимент на самата пътна безопасност и абсолютно нарушена координация между институциите. Институциите не си говорят помежду си и жертва на това са хората. Това заяви шефът на Института по пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев на организирана от него среща в БТА, на която бе представен новия разработен модел за управление "Мисия Нула".

На пресконференцията обаче не присъства нито един представител от МВР, като на поканата на Милчев се отзова обаче главния прокурор Иван Гешев.

АПИ ударно полага маркировки и подменя мантинели

АПИ ударно полага маркировки и подменя мантинели

Даже щели да измият мантинелите

"Министър Демерджиев го няма, няма и представител на МВР. Аз смятам, но абсолютно мотивирано, че Демерджиев и екипът му са жертва на политическите противопоставяния в страната. Дръпнаха шалтера на господин Демерджиев", изтъкна Богдан Милчев. Затова ИПБ обявява война на политическото противопоставяне на институциите, заради които хората "загиват по пътищата като мухи". Милчев заяви обаче, че е доволен от работата си с политическото ръководство на МРРБ.

Ако представителите на въпросните институции ходят с охрана и бронирани автомобили, ние не се движим така и това трябва да бъде променено, настоя Милчев. Затова ИПБ са разработили пътна карта за разрешаването на проблемите с катастрофите.

Всеки ден гине по един човек по пътищата на България, а след спецоперацията - по двама

Всеки ден гине по един човек по пътищата на България, а след спецоперацията - по двама

Това показват данните на Института по пътна безопасност

Пътят е този елемент, който кара шофьорите да допускат толкова много грешки у нас, посочи той.

Това, което ИПБ констатира, не е тайна за никого - пътната безопасност е елемент от националната сигурност. Предвид високите рискове от катастрофи повече от 10 г. продължаваме да бъдем най-опасната страна за движение по пътищата в ЕС, това означава, че има заплаха за националната ни сигурност, каза още Милчев.

Основните стълбове в пътната карта на ИПБ "Мисия Нула" са нов Закон за движение по пътищата, структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна система, законово регламентиране на извънсистемния контрол, ангажиране на международните консултанти.

За него ще е страхотен пробив, ако методическите указания на главния прокурор сработят. "Това е уникален пробив", доволен е Милчев от предложението на обвинител номер едно.

Гешев готви методически указания за разследване на катастрофите
Обновена

Гешев готви методически указания за разследване на катастрофите

Преценка на прокурорите да е кога да възлагат експертизи за ролята на пътните условия