Близо 3% преднина за "Има такъв народ" пред основните опоненти на партията - ГЕРБ и БСП, дава Агенция "Медиана".

Според проучване, проведено между 10 и 15 юни сред 1008 души, ако парламентарните избори бяха днес, ИТН щеше да получи подкрепа от 24% от гласувалите. На втора позиция се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 21,4%, а на трета - БСП с 21,3%, въпреки че практически ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции. Извън челната тройка остават ДПС с 11,2%, "Демократична България" със 7,2% и "Изправи се!Мутри вън!" с 6,9%. 4-процентовата бариера за 46-ото Народно събрание прескачат и "Българските патриоти" (5,1%).

От "Медиана" обаче отчитат, че избирателите на "Има такъв народ" са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще - 1/3 от тях са млади хора до 30 години, като близо 60% планират да ходят на море.

Резултатите от вота през юли - като ксерокопие от този през април?

Резултатите от вота през юли - като ксерокопие от този през април?

Да бъде направен надежден опит за съставяне на кабинет, очаква Александър Христов

Проучването сочи, че се очертава седемпартиен парламент. При "БСП за България" се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат "широка лява коалиция". За сметка на това ГЕРБ намалява своята популярност. Оставащите му избиратели обаче са силно мобилизирани да защитят своята власт

Според социологическата агенция след изборите на 4 април ГЕРБ са изгубили позицията на силата. Докато преди избирателите са считали, че това е силната партия, която може да продължи да управлява, сега доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция - партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Това според "Медиана" вещае загуба на т. нар. "конформен вот" (гласуване за силния), както и на част от корпоративния вот.

Независимо от летния сезон се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите - около 3.5 - 3.6 млн. избиратели се очакват пред урните.

Прогноза: Срутване на ГЕРБ едва ли, но почти гарантиран спад

Прогноза: Срутване на ГЕРБ едва ли, но почти гарантиран спад

Ще издухат ли антиГЕРБ ветровете и патриотите - зависи от активността

Проучването показва, че оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни (45% от анкетираните смятат, че то вдъхва доверие) и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство (18% го подкрепят, но 62% са по-скоро разочаровани).

Според "Медиана" действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев (13% го одобряват срещу 52%, които искат да бъде сменен), както и на рейтинга на бившия премиер Бойко Борисов (eдва 26% го смятат за добър политик).

Относно политическите предпочитания на анкетираните изследването показва, че с най-високо доверие се полза президентът Румен Радев (56%). На второ място се нарежда Мая Манолова (30%), а на трето - Слави Трифонов (29%).

По отношение на ваксинацията срещу коронавируса "Медиана" отчита, че над 40% от пълнолетните не възнамеряват да се ваксинират, а 29% се колебаят дали да го направят.

ГЕРБ били под силна обсада, не е изключено "Има такъв народ" да победят

ГЕРБ били под силна обсада, не е изключено "Има такъв народ" да победят

Боряна Димитрова: Служебното правителство руши ГЕРБ