След тържествената част от заседанието депутатите от 50-ото Народно събрание се заеха да избират председател. Припомняме, че именно това е тестът, който Бойко Борисов постави на партиите, за да продължат преговорите за съставяне на правителство.

Още преди самия избор се видя различието между ИТН и ГЕРБ, които се разминаха как да се избере шеф на парламента, ако се стигне до балотаж. Тошко Йорданов предложи за избран да се смята този кандидат, който на балотаж е спечелил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители в пленарна зала. Това предложение не мина. Остават правилата, предложени от ГЕРБ- избран да е този, който на балотаж е избран с най-много гласове. Асен Василев поясни, че за да е избран председателят на парламента са нужни 121 гласа поне.

ГЕРБ предложиха за шеф на НС Рая Назарян. "Възраждане" излъчиха Петър Петров за председател на законодателния орган. От ИТН пък предложиха Силви Кирилов. "Величие" също излязоха с предложение- това на Юлияна Матеева.

Предложението на "Възраждане" бе отхвърлено, като Петров получи подкрепата единствено на депутатите от парламентарната група- 38. Рая Назарян получи гласовете на народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС, като не й достигнаха едва 5 гласа. ИТН гласуваха "въздържали се". Силви Кирилов пък получи 17 гласа - 16 от ИТН и един от ПП-ДБ. Юлияна Матеева също получи подкрепата единствено на парламентарната си група - 12 депутати.

Снимка 670250

Източник: БГНЕС

Така на балотаж отидоха Петър Петров и Рая Назарян, които бяха двамата депутати, получили най-много гласове. Този път освен подкрепата на "Възраждане" от 38 гласа Петров получи и 3 от ИТН. Последва и гласуването за Рая Назарян, която получи 114 гласа - 67 от ГЕРБ-СДС и 47 от ДПС. Предложенията не бяха приети и на прегласуването.

Председателстващият заседанието Силви Кирилов даде почивка от 30 минути по искане на ГЕРБ-СДС.