Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, чиято партия инициира гласуването за отстраняване на досегашния председател на Народното събрание Никола Минчев, не отрече, че ще предложат Ива Митева за нов шеф на законодателната институция, но и не потвърди слуховете за това, витаещи в кулоарите на парламента.

Председателски съвет решава избора на нов председател на НС

Председателски съвет решава избора на нов председател на НС

Няма единодушие кой да замени на поста отстранения Никола Минчев

Искането на оставката на Никола Минчев от председателския пост не е била готвена, категоричен бе Балабанов, който даде брифинг след гласуването на оставката на Минчев. "Постъпката на г-н Минчев вчера ни изненада и отврати, това не беше готвен процес, това се случи на база на всичко това, което видяхте в залата вчера. Сега има административни правила, които Народното събрание трябва да спази, и на председателски съвет сигурно ще има кандидатури."

Христо Иванов: Отиваме към избори, но след това?

Христо Иванов: Отиваме към избори, но след това?

Никола Минчев е моралният победител в днешния дебат, смята той

"Ива Митева е всепризнат професионалист. Ще обявим решението си, в момента и ние обсъждаме ситуацията. Но Ива Митева, срещу която днес хвърляха кал, тя е писала законите, които те са внасяли, и е всеприета от цялата зала. Изпитвам изключително уважение към Ива Митева и към останалите 19 човека, които въпреки натиска и заплахите от тези, които управляват, се държим като отбор", уклончив бе депутатът от партията на Трифонов на конкретен въпрос - дали именно Митева ще е кандидатът на ИТН за председател на парламента.

Иначе от трибунката в кулоарите Балабанов изнесе 20 минутен монолог, повтарящ дословно тезите, които той и неговите съпартийци от няколко дни говорят и в зала, и пред медиите - за готвеното предателство по темата със Северна Македония, за неадекватната бюджетна политика на кабинета и т.н.

Карадайъ призна, че Никола Минчев е косвена жертва

Карадайъ призна, че Никола Минчев е косвена жертва

Предполагам, че резултатът другата седмица ще е същият

"Днес бе направен опит, публичен опит, в най-представителната сграда в България, да се унищожи истината. Истината такава, каквато е. Днес се проведе най-унизителният дебат, откакто имам възможността да съм част от последните парламенти", остър бе Балабанов в началото за изявлението си, подчертавайки - не използвал квалификации, а се позовавал само и единствено на фактите и истината. Припомняме, че именно Балабанов бе най-активен в дебата по оставката на Никола Минчев, утвърждавайки че говори единствено и само с факти, а използвайки преди всичко морални квалификации.

Никола Минчев гласувал за оставката си "въздържал се"

Никола Минчев гласувал за оставката си "въздържал се"

Тръгва си "с добри чувства от поста"

Коалицията започнала с добри намерения за почтеност и борба с корупцията, за ежедневно осветляване на схемите на предишните управляващи, но се провалила. "Има ли едно осветлено престъпление с доказани факти, което всеки ден трябваше да се осветлява? Няма. Бойко Борисов беше арестуван, без нито един от коалиционните партньори да знае. Не знам дали и министърът на вътрешните работи знаеше, че ще има такъв арест. Тогава аз и всички български граждани празнуваха и бяха щастливи, че държавата се изправила срещу мафията. Какво произведе този арест? За съжаление Бойко Борисов бе произведен в герой и в момента всички социолози дават първо място на ГЕРБ", даде пример Балабанов.

Kирил Петков: Има ново мнозинство в НС

Kирил Петков: Има ново мнозинство в НС

Всички хора, които гласуваха "против" Никола Минчев, показаха, че не им пука за собствената им страна

Даде и пример за корупция с обратен знаменател с това - съпругата на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер била назначена на висш пост в Министерството на финансите.

Разбира се, не бе подмината и темата със Северна Македония, като народният представител подчерта, че именно ИТН, които от 3 месеца предупреждавали за готвено предателство от премиера, с действията си предотвратили случването му.

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

"Преговорите с РСМ са извън правомощията на Министерство на външните работи"