По всяка вероятност вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, който следва да бъде гласуван в Народното събрание следващата седмица, ще бъде успешен, което увеличава шансът да се стигне до предсрочни избори.

Това мнение изрази в кулоарите на Народното събрание, след като депутатите гласуваха за отстраняването на Никола Минчев от председателското място на институцията, лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Kирил Петков: Има ново мнозинство в НС

Kирил Петков: Има ново мнозинство в НС

Всички хора, които гласуваха "против" Никола Минчев, показаха, че не им пука за собствената им страна

"Със сигурност днешното гласуване повиши този шанс (за край на живота на текущото Народно събрание). Конституционната процедура предвижда, ако вотът на недоверие е успешен, както изглежда, че ще бъде, ново раздаване на мандатите от началото, така че има още много политически процедури", отговори на въпрос на News.bg Иванов.

"Важният резултат от днес не е новото мнозинство, защото то се очерта от няколко дена. Най-важният резултат е, че г-н Минчев и всичко това, което представлява като млада генерация в българската политика, е моралният победител от този дебат, без никакво съмнение. Това показва пътя към бъдещето, всичко друго означава връщане към миналото. Дори тези, които гласуваха против Минчев, го разбират - връщането към миналото е катастрофа", извлече позитив от загубата на управляващото бивше вече мнозинство Иванов.

Никола Минчев гласувал за оставката си "въздържал се"

Никола Минчев гласувал за оставката си "въздържал се"

Тръгва си "с добри чувства от поста"

Никой не знаел също какво следва оттук нататък, освен Костадин Костадинов, посочи той. "И всички трябва да си отговорят накъде ни води това. Към този референдум (за еврозоната, за членството на България в НАТО - бел.ред.), който Костадинов иска да организира, това ли правим ние? Това е рецепта за нещо много по-лошо."

Иванов не подмина и темата с българското вето към Северна Македония. По думите му, заради действията на опозицията и външния министър Теодора Генчовска, България била "напът да пропусне възможността една много добра сделка от френското председателство".

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

"Преговорите с РСМ са извън правомощията на Министерство на външните работи"

"Най-важният параметър на тази сделка, цитирам външния министър от трибуната на НС, че Европейската комисия ще има ангажимент да следи за това, дали Северна Македония ще вкара българите в конституцията си като другите народи, които са основатели на републиката, не става дума за малцинство. И ако това не се случи, няма да има преговори по първата глава."