Има леко охладняване между президентството и правителството. Ние не виждаме достатъчно добре подготвени министри, но ако се върнем назад във времето, ще видим, че винаги, когато се е появявал нов политически субект, е имало такива сътресения.

Това заяви пред БНР политологът Иван Начев, изпълнителен директор на Българското училище за политика "Димитър Паница". 

Това правителство и поне неговият министър-председател са наясно, че за да успее, трябва да се постига консенсус. Консенсусът винаги се постига на основата на компромис, припомни той.

"Ако партиите, които подкрепят правителството, гледат малко по-далече от собствения си нос, тоест политическото късогледство бъде преодоляно, то може да успее. Ако изкара малко повече от половин година без големи скандали и продължи така, това ще покаже една положителна тенденция в българското общество, че все пак има алтернатива. Ако стане обратното, ние ще се намираме пак в началната точка, както е казал Ленин за "Аврора" - че чака хората отново за революцията, и отново ще трябва да търсим нови политически субекти, нови лица, нови хора, на които да разчитаме, за да има промяна в българското общество", каза Начев. 

Коалицията няма да се разпадне заради войната, уверява Владислав Панев

Коалицията няма да се разпадне заради войната, уверява Владислав Панев

Реакцията на прокуратурата за ареста на Борисов била напълно предвидима

По думите му няма как да бъде обяснено, че след 15 години членство, при доминирането на една партия в политическия ни живот, ние се намираме в периферията на периферията на Европейския съюз. Това няма как да бъде обяснено, ако не се говори за отговорност на тези хора, категоричен е Начев без да назовава имена. 

Емануил Йорданов: Арестът на Борисов не е капан за правителството

Емануил Йорданов: Арестът на Борисов не е капан за правителството

Васил Божков можело да бъде разпитан онлайн

Той смята, че ефектът от предприетите през миналата седмица арести ще бъде положителен, ако се гледат фактите

Начев посочи ощетяването на бюджета с половин милиард лева, данните за срещите с Васил Божков и действията на прокуратурата, която по думите му вместо да помага на разследването, прави изявления 24 часа след задържането на бившия премиер Бойко Борисов.

Политологът бе категоричен, че виждаме едно стоене встрани на българската прокуратура. "Толкова години има факти. Самата прокуратура не е отричала, че тези пари не са в държавния бюджет, че има срещи между тези хора. (...) Очевидно имаше грешки, допуснати при тези арести, но прокуратурата вместо да помогне да своите колеги от полицията тези грешки да бъдат преодолени, направи обратното - стоя и чака", изтъкна Начев. 

Адвокат Людмил Рангелов: Беше ясно, че Борисов ще бъде пуснат без обвинение

Адвокат Людмил Рангелов: Беше ясно, че Борисов ще бъде пуснат без обвинение

Прокуратурата показа двоен стандарт

С протестите си в защита на лидера си от ГЕРБ са демонстрирали безсилие, защото не могат да отговорят с аргументи и факти, смята Иван Начев.

"Отговорът на въпроса кой носи политическата вина е ясен и трябва да го задаваме. Оттук насетне дали има виновни или няма виновни, е въпрос на друга система - на наказателното право", каза Иван Начев.