Надеждата ми е, че когато се появи следващият главен прокурор ще се заработи така, както изисква законът. Това заяви бившият министър на вътрешните работи адвокат Емануил Йорданов пред БНТ за ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарът на правителствата на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

По думите му, когато в неотложния случай се извършва претърсване и изземване, се поставя началото на досъдебното производство. Не мисля, че е капан арестът и не зная кое е наложило претърсванията и изземванията, коментира Йорданов.

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

Без да знаем причините, довели до тази братоубийствена война, няма как да намерим решение

"Голямата полза от всичко, което се случва е, че няма да остане заметено под килима една злоупотреба с 500 млн. лв. държавни пари", смята Йорданов и настоя прокуратурата да заработи по случая.

Той изтъкна, че има необходимост да се предприемат съответните законодателни и административни мерки. Случаят с ареста на Борисов няма да разклати правителството, а шумната опозиция спускат кепенците на партийния офис, подчерта Йорданов.

Според него, когато се погледне въпросът, за който се води досъдебното производство много ясно щяло да се види, че нямало да бъде решен от едно претърсване и изземване.

Валентина Маджарова: Васил Божков не е разпитван

Валентина Маджарова: Васил Божков не е разпитван

"Всичко е възможно" - дори да се привлекат като обвиняеми хора на висши постове

Бизнесменът, избягал в Дубай Васил Божков можело да бъде разпитан онлайн. Може би някои злодей от управляващите е скъсал по няколко листа от наказателно процесуалните кодекси в прокуратурата и сигурно за това не може да бъде разпитан, отсече Йорданов.

Относно обвиненията към Божков бившият вътрешен министър запита защо не се гледа, че той е невинен до доказване на противното и се пошегува с едно от обвиненията, че е организирал престъпна група за изнасилвания, като участниците в нея били на възраст над 60 години. "Трябва да се гледа и здравия разум", призова Емануил Йорданов.

Той посочи, че 12 години МВР е управлявано от ГЕРБ, така че там има твърде много хора, които са свързани със старата власт и могат да изнасят информация в нейна полза, включително да саботират едно или друго разследване.

Припомняме, на 17 март около 21 часа полицаи са претърсили дома на бившия премиер Бойко Борисов и са го арестували. Той заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на трите правителства на ГЕРБ Севделина Арнаудова престояха 24 часа в ареста.

Според прокуратурата няма основание за повдигане на обвинение. По-късно имаше изявление и на премиера Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, които оспориха тезите на държавното обвинение. От МВР в отговор на прокуратурата заявиха, че са искали повдигане на обвинение и за тримата задържани.

Председателят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че бизнесменът Васил Божков, за когото се смята, че по негов сигнал е станал ареста на Борисов, не е бил разпитван.