Да се премахне универсализма, да се отиде към детайлна подкрепа за бизнеса. Това призова в студиото на БНТ бившият социален министър Иван Нейков. Заедно с него в студиото бе и Васил Велев, а президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов бе включен по телефона.

Разговорът им е ден след като от Министерския съвет уточниха, че няма спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия.

Ресторантьорите искат 50% по-ниски наеми и такси от Фандъкова

Ресторантьорите искат 50% по-ниски наеми и такси от Фандъкова

Столична община да бъде солидарна с тях

Представителят на работодателите Васил Велев уточни, че има приключване на сроковете, за които има мерки в подкрепа на бизнеса. В края на май повечето приключват. Ние не искаме нищо различно от това, което имат нашите колеги (в другите държави - б.р.).

В повечето страни действат такива мерки, при това - с по-добър дизайн. Обявявали сме се категорично за нов дизайн на мярката 60/40, каза той и даде пример с бюджета - "Марица Изток" получават 56 млн., "Български пощи" - 17 млн. По време на кризата разходите на пощите растат, а нашите получават 17 млн. В същото време парите свършиха, каза Велев.

Според Иван Нейков час по-скоро трябва да се влезе в сериозен диалог. Не съм адвокат на служебния кабинет, но в края на месец май парите свършиха. Икономиката никога не е била идентична в страните от ЕС, каза той.

Димитър Манолов:  Мерките за подкрепа на заетостта не са гарантирани финансово

Димитър Манолов: Мерките за подкрепа на заетостта не са гарантирани финансово

През мярката "60/40" може да се покриват други разходи...

По думите на Велев освен подкрепа за хората, има подкрепа за фиксираните разходи, при нас се оформя само кредитна подкрепа. Не приемаме само този вид подкрепа чрез кредити. Още няколко месеца трябва да има подкрепа за отсъстващия доход на работещи. Те имат ограничение. Няма достатъчно търсене, каза той.

Димитър Манолов уточни, че финансирането по някои мерки било до 31 януари, а имаше уверение, че има пари до юни месец. Вероятно средства има, но проблемът е на друго място. Работещите и предприятията трябва да се подпомагат по различен механизъм, работниците да получават пари по техните сметки, категоричен е синдикалиста.

Кредитирането е полезна мярка. Според него има такива, които не им е мястото да се кредитират от Българска банка за развитие (ББР).

Велев призова да се продължи мярката за подкрепа на труда. Имаме увеличение в кризата на заплатите на администрацията с 30%. Подкрепата за ликвидността е 16%. За малките предприятия още не е започнала, каза той. 

Димитър Манолов:  Мерките за подкрепа на заетостта не са гарантирани финансово

Димитър Манолов: Мерките за подкрепа на заетостта не са гарантирани финансово

През мярката "60/40" може да се покриват други разходи...

За Иван Нейков големият проблем е във философията на мярката, в един калъп са вкарани всичките. Сега е нужно профилиране, всеки бранш трябва да се реши кое му е важното. Като подхождате по един и същ начин към всички, всички ще реагират, каза той.

Според Велев ББР на две лица е дала повече кредит отколкото на целия български бизнес. До момента четвърт милиард са получени от малки и средни предприятия, а за две лица - също четвърт милиард.

Ресторантьорите: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Ресторантьорите: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Едва 14% от заведенията са склонни да отворят при тези условия

Да се взимат кредити, с които да се плащат заплати, е най-бързият път към фалит. Разработили сме предложение за изменение. Три текста се променят, каза той.

Запитан дали при намаление от 100 на 75% помощ по мерките по-справедливо ли ще се разпределят парите, Димитър Манолов каза, че е възможно. "За мен е тревожно изказването на финансовия министър на кои предприятия ще дава помощ", каза синдикалният лидер.

Заведенията искат спешна тристранка - подкрепата за бизнеса изчезнала

Заведенията искат спешна тристранка - подкрепата за бизнеса изчезнала

Те недоумяват защо служебното правителство е замразило действащите програми