С три искания към столичния кмет се обръщат от ресторантьорският и развлекателния бранш. 

  1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
  2. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги и нощни заведения, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
  3. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, като същите да бъдат намалени на 50% за периода, в който сме били затворени, както и за периодите, в които работим с намален капацитет.

От Българска асоциация на заведенията посочвита, че през изминалата година са били поставени в безпрецедентна ситуация и са поели основната тежест от кризата. Една година техният сектор не е работил нормално и на пълен капацитет, но разходите ни се увеличават, което довежда до огромни загуби и множество фалити.

Ресторантьорите: Община Пловдив рекетира бизнеса

Ресторантьорите: Община Пловдив рекетира бизнеса

Искат да атпаднат наемите на общински имоти за времето на локдауна

Ние не бягаме от отговорност да поемем своята част от загубите, но апелираме Столична община да бъде солидарна с нас.

От заведенията напомнят, че подобни искания вече са отправени през месец февруари 2021 г. с отворено писмо до Националното сдружение на общините в Република България, като вече има примери за общини, които са взели подобни решения.

Припомняме отварянето на дневните заведения стана на 1 март. Малко по-късно, на 10 март, поставиха вечерен час на заведенията. Вече от 12 април ресторантите отново отвариха врати, но при капацитет до 50% с ограничено работно време.

По-добре отворени на 50% заведения, отколкото никакви мерки да не се спазват, според Балтов

По-добре отворени на 50% заведения, отколкото никакви мерки да не се спазват, според Балтов

Няма случаи на отклонения към тромбоза у нас