Натискът върху лечебните заведения остава висок, но очакванията на директора на "Пирогов" Асен Балтов са, че той ще започне да пада в следващите десет дни. Същите са показателите и очакванията и за смъртността. Тенденцията е нарастваща все още, но и това е нормално, заяви Балтов.

Той обоснова и разхлабването на мерките с тяхната ефективност - ако те продължават, натискът върху психиката на хората би довел до обратния ефект - мерките и ограниченията просто ще престанат да се спазват.

По-добре отворени наполовина заведения, отколкото никой да не спазва нищо, е мнението на Балтов.

Кунчев не очаква нова COVID вълна през пролетта, но иска удължаване на мерките до края на май

Кунчев не очаква нова COVID вълна през пролетта, но иска удължаване на мерките до края на май

До средата на май пациентите ще знаят дали да си поставят втора доза ваксина, или не

Няма случаи на оплаквания или отклонения след втора доза "Астра Зенека" у нас, вниманието е насочено към изключително редките случаи след първата доза. В студиото на Нова телевизия директорът на "Пирогов" Асен Балтов се опита да успокои гражданите във връзка с решението да се прилага ваксината на "Астра Зенека" на жени под 60 години с внимание. "Янсен" също е започнал да проверява направените изследвания до този момент, защото има подозрение, че носител на риска е аденовируса.

2957 нови случая на коронавирус, жертвите са 136

2957 нови случая на коронавирус, жертвите са 136

Поставени са 19 063 дози ваксини...

Асен Балтов не пожела да коментира подробно конспиративните теории за прилагането на ваксините и войната между производителите, но заяви, че разликата в цената има значение. "И аз да бях производител, и аз не бих искал да продавам астрата в Европа заради изключително ниската себестойност", каза Балтов.

До този момент у нас са направени 230 000 дози дози "Астра Зенека" и няма подадени случаи за сериозни странични ефекти, обясни още докторът, въпреки че и призна, че протоколът е изключително сложен и е по-добре човек да се обади на лекар, за да се попълни. Това означава и че много случаи може да не се описани.

В момента има около 300 000 дози, които не могат да бъдат включени активно във ваксинационната кампания. Хората са подозрителни и изчакват, което е нормално. Балтов се надява, че съмненията ще се разсеят с времето.

Великобритания спира да употребява AstraZeneca за хора под 30 години

Великобритания спира да употребява AstraZeneca за хора под 30 години

Заради опасения от много редки кръвни съсиреци

В Пирогов има само случаи на разболяване след първа игла на ваксина, няма случай след втора игла и Асен Балтов не знае за такъв случай. Информацията за починалата медицинска сестра в Пазарджик ще бъде проверена, засега информацията, че тя е била ваксинирана с две дози "Пфайзер" е само от медиите.